Stort hjälpbehov i Etiopien

I Etiopien behöver nu 6,4 miljoner människor nödhjälp och bland de mest utsatta finns en miljon barn. Många av dem hotas av akut undernäring. Det säger Björn Ljungqvist, chef för Unicef i Etiopien.

– Det blir ju så att om familjen inte har tillräckligt med mat så ger det snabbast effekt på barnen, de är ju mest känsliga och behöver växa. Kan de då inte få hjälp med vad vi kallar supplement feeding eller andra åtgärder faller de väldigt snabbt in i en situation där vi talar om allvarlig akut undernäring och det är alltså ett livshotande tillstånd, säger Björn Ljungqvist.

100 000 barn behöver behandlas för det här allvarliga livshotande tillståndet. Samtidigt som en stor mängd hälsoarbetare har utbildats för att behandla barnen, så är det stora problemet att nå alla behövande.

Hjälpbehovet är utspritt över landet, och gäller framför allt de södra delarna, men också den norra Afar-regionen, där FN befarar att situationen är mycket allvarlig.

Etiopien drabbades av svår torka tidigare i år. Torkan tillsammans med höga matpriser har gjort situationen särskilt svår i år.

Till exempel har priset på den lokala grödan teff mer än fördubblats jämfört med ett år sedan.

FN begär nu 265 miljoner US-dollar i nödhjälp. Sedan i juni har behovet ökat och det är nu 6,4 av Etiopiens 81 miljoner invånare som behöver nödhjälp, enligt FN.

Många har hungerkatastrofen från 80-talet i färskt minne, men Björn Ljungkvist på Unicef pekar på en viktig skillnad jämfört med då.

– Det är ju ungefär samma uträckning på torkan, men våra möjligheter att hjälpa de människor som är i en krissituation är alltså radikalt förbättrade i och med att vi har mycket bättre kapacitet på fältet. Vi behöver hjälp att klara av den här krisen, att reda ut stormen så att vi kan hjälpa de här människorna att komma tillbaka till en vettig utvecklingsprocess, säger han.  

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista