Moderaterna väntas gå mot ett lyckat kommunalval. Foto: Christer Fridén/SR
Kommunalval i Finland

Finska socialdemokraterna väntas backa

I Finland är det kommunalval på söndag. För första gången någonsin ser det moderata samlingspartiet ut att bli det största i ett kommunalval. Medan socialdemokraterna, enligt de senaste opinionsmätningarna, tycks tappa mark.

En av frontfigurerna i Samlingspartiet, utrikesminister Alexander Stubb, värvar väljare i Helsingfors centrum. En av hans beundrare vill bli fotograferad tillsammans med honom.

– Du är så häftig, säjer supportern och Alexander Stubb fyrar av ett av sina berömda bländande leenden.

Men några svåra politiska frågor får inte Stubb av väljarna. Överhuvudtaget har valkampen varit ganska lam. Möjligen beroende på att de bekymmer som kanske mest upptar finländarnas intresse i dag, den globala finanskrisen och de tragiska skolskjutningarna, inte är problem som kan lösas i de kommunala församlingarna.

Morden i skolorna är delvis en kommunal angelägenhet. Skolhälsovården i Finland har nedrustats i flera år, elevernas kroppsliga och mentala hälsa får inte den uppmärksamhet som skulle behövas, klagar många.

Och nu vill socialdemokraterna rätta till det, säger en av partiets kandidater i Helsingfors, Heli Puura.

– Vi har ju brist på skolhälsovård, skolpsykologer kuratorer och så vidare. Ungefär hälften av den personal vi borde ha fattas, och det är verkligen ett stort problem, säger hon.

Men i opinionsmätningarna backar socialdemokraterna något trots att man har fått en ny partiordförande, Jutta Urpilainen, efter det för partiet katastrofala riksdagsvalet förra året.

I stället går det borgerliga moderata Samlingspartiet framåt i opinionsmätningarna. Och Samlingspartiet säger sig också vilja satsa mer på skolhälsovården, men det stora ansvaret ligger inte hos politikerna eller i skolan utan i hemmen, säger partiets kandidat Tapani Tuominen.

– Det är faktiskt familjen som borde se hur barnen utvecklar sig, det är inte läraren som har ansvaret för det. Läraren kan upptäcka vissa signaler, men om klasserna är stora är det otroligt svårt, säger han.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista