Förödelse efter Gustav.

Matbrist på Kuba efter orkanerna

De två orkanerna Gustav och Ike som drog fram över Kuba för en månad sedan förvärrade en redan svår situation. Skadorna beräknas till 40 miljarder kronor och många varnar nu för att bristen på mat och bostäder kan leda till social oro av ett slag som inte brukar förekomma på Kuba.

Carmela sitter vid dörren i sitt hus i gamla Havanna där hon bor med sin mor, två av sina barn och fem barnbarn.

Hon suckar uppgivet:

– Nu, efter orkanerna finns ingenting och kommer det något till bodegan, så blir det jätteköer med en gång.

Eftersom hon använder käpp har Carmela rätt att gå före i köerna. Men, säger hon, det är så många som har käpp nuförtiden att det inte längre gör någon skillnad”.

Före orkanerna kunde bristen på varor inom de officiella, statliga distributionskanalerna, där priserna är subventionerade, kompenseras av de privata bondemarknaderna, där priset bestäms av tillgång och efterfrågan. Men nu är stånden också på de privata bondemarknaderna ödsligt tomma.

Rosa Garcias familj har en gård öster om Havanna. En privat bondefamilj och en av dem som står för 60 procent av all livsmedelsproduktion på Kuba, trots att de bara brukar 20 procent av jorden.

Att de statliga jordbruken som har 80 procent av all mark är skandalöst improduktiva erkänns numera också av regeringen. Men nu står även många av de privata jordbruken stilla.

Rosa skakar på huvudet. Huset klarade sig någorlunda men odlingarna förstördes nästan helt när orkanerna gick till angrepp.

Det var ett enormt slag, säger Rosa och nu är allt paralyserat och det är det viktigaste skälet till att hyllorna på de privata bondemarknaderna gapar tomma. Men det är inte det enda.

För att hindra spekulationer i krisens spår införde regeringen priskontroll. Problemet var att den samtidigt höjde bensinpriserna till nästan det dubbla.

Resultatet blev att bönderna helt enkelt inte har råd att föra sina produkter till marknaden. Och de mellanhänder som ändå gör det riskerar hårda fängelsestraff.

– Man får inte ens sälja blommor längre, fnyser Carmela där hon sitter på sin stol i dörren i gamla Havanna.

Allt är förbjudet, säger hon. Jag förstår inte. Det här ska ju vara vår, folkets, regering. Men allt det vi försöker göra för att leva ett drägligt liv det är förbjudet.

Lars Palmgren, Havanna
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".