Undervisning ute på gatan är en del av protesterna. Foto: Andrew Medichini/Scanpix.
italien

Stora studentprotester mot Berlusconi

I Italien växer nu studentdemonstrationerna. Tiotusentals protesterar mot att premiärminister Silvio Berlusconi och regeringen planerar att spara kraftigt på skolan och universitetsutbildningarna.

Runt om i Italien har det varit stora demonstrationer i flera veckor och protestvågen tilltar. I Rom ockuperar studenterna flera fakulteter på det största universitetet Sapienza.

– Visst, vi sover här på nätterna, säger Chiara, som studerar kemi.

Vill du se, frågar hon och visar mig upp en trappa, där ungdomar sitter med datorer och sovsäckar redo för en ny natt på Kemi-fakulteten. Allt är välorganiserat. Chiara ingår i mediagruppen, andra städar och i entrén möttes jag av fyra, som vaktar ingången.

Sapienza är ett stort universitetsområde. Här fladdrar nu längs väggarna banderoller; vit lakansväv sprayade med ”Nej till neddragningarna”. Fysikstudenterna, statsvetarna, geologer och litteraturstudenter har också belägrat sina lokaler. Utanför kemisterna står en docka i vit rock - laboratorieövningar är ett måste står det - och bredvid är ställningar fulla med tidningsurklipp.

Detta är den första kraftiga landsomfattande protesten mot Silvio Berlusconi, sedan han tillträdde som premiärminister i våras.

Stora delar av Italien är ursinnigt över att 80 000 - 90 000 lärartjänster ska bort och att utbildningsbudgeten ska krympa med ett tiotal miljarder kronor. Att ändra i betygssystemen och minska till endast en lärare i klassrummet är andra punkter.

Delar av sparpaketet har regeringen drivit fram utan en debatt i parlamentet, vilket får kritikerna att tala om brist på demokrati.

Många lärare markerar sin protest med att flytta ut lektionerna på gatan. Rektorn här på universitet Sapienza, Renato Guarini oroar sig för forskningen framöver och talar om mogna och ansvarstagande studenter.

Premiärminister Berlusconi har talat om att sätta in polis för att häva ockupationerna och tysta missnöjet, men hotet har endast spätt på kampviljan.

Demonstrationerna växer och det talas redan om den största studentprotesten sedan maj 1968.

Både 30 oktober och 14 november väntas det bli omfattande strejker i Italiens skolor.

Alice Petrén, Rom
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista