Rekorddyra kampanjer inför presidentval

Det amerikanska presidentvalet om drygt en vecka kommer att bli det klart dyraste någonsin. Den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama har inför den sista veckan ett visst ekonomiskt övertag även om under oktober har jämnat ut läget något.

– Det här kommer bli det dyraste amerikanska presidentvalet någonsin, säger Massy Ritsch på den opolitiska organisationen Center for responsive politics som bland annat kartlägger hur mycket pengar kandidaterna samlat in under sina kampanjer och från vem bidragen kommer.

Motsvarande drygt 40 miljarder svenska kronor kommer det amerikanska valet att ha kostat enligt Massy Ritch, vilket är klart mer än till exempel för fyra år sedan då George Bush vann.

Den klart största delen av kandidaternas insamlade pengar går till att betala tv-reklam. Andra stora poster är att finansiera kampanjkontor i många delstater och att betala anställda där.

Hittills har demokraten Barack Obama haft ett klart övertag när det gäller insamlade pengar. Men trots att hans kampanj lyckats förmå miljontals av enskilda individer att bidra med små summor så är finansindustrin och Wall Street-företag några av de största bidragsgivarna.

Massy Ritsch berättar att Obama tagit emot sammanlagt motsvarande cirka 220 miljoner kronor från personer inom finansindustrin, vilket är ungefär 20 miljoner mer än vad John McCain tagit emot från den sektorn.

Barack Obamas kampanj lyckades samla ihop över motsvarande en miljard kronor under september vilket har gjort att han har kunnat kampanja mer aggressiv i fler delstater på sistone.

John McCain har inte samma möjlighet att få enskilda individer att bidra direkt till sin kampanj eftersom han i ett tidigt skede accepterade statlig finansiering av sin presidentvalskampanj. Men i stället kan han försöka förmå sina supportrar att bidra direkt till det republikanska partiet, som i sin tur kan se till att pengarna används för John McCains sak.

Nya siffror som tidningen Wall Street Journal publicerar på lördagen visar att det republikanska partiet varit mycket lyckosamt med detta de två senaste veckorna, samtidigt som inflödet av ytterligare nya pengar till Obamas kampanj börjat minska något.

Det ekonomiska läget är en viktig förutsättning när kandidaterna går in i den sista veckan inför valet.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista