Kepsar ute men inte inne, anser SD.

SD vill förbjuda huvudbonader i klassrum

Sverigedemokraternas kommunkonferens gick emot sin partiledning och fattade på lördagen beslut om att man vill förbjuda alla former av huvudbonader skolornas klassrum. SD är sedan tidigare emot heltäckande slöjor i skolan och nu vill partiet förbjuda alla former av huvudbonader i klassrummen.

– Man ska ha respekt för det som händer i skolan och respekt för de som lär ut. Det är lite av det gamla tänkesättet som man hade förr, att man visar respekt för de äldre, man visar respekt för de som lär ut och lär upp, säger Allan Jönsson från Bjuv som låg bakom förslaget.

Vad skulle det här innebära för muslimska flickor som har huvudduk?

– Det innebär ju att de inte kan bära huvudduk i skolan.

Om de ändå känner att de vill det?

– Ja, det blir ett litet dilemma, men det blir ju säkert något man kan hitta på. Men det vi förespråkar och den motion som gäller här, innebär att det kommer de framledes inte kunna göra.

Vad skulle det innebära för judiska män som vill bära kippa?

– Det är exakt samma sak, exakt samma, att huvudbonad är uteslutet, säger Allan Jönsson från Bjuv.

Partiledningen var emot förändringen, men med minsta möjliga marginal. Med en rösts övervikt gick den ändå igenom på kommunkonferensen i Gävle.

I debatten som föregick beslutet handlade det mycket om kepsar och om att visa respekt för läraren.  Och tillräckligt många av ombuden lyssnade alltså på det örat, i stället för på sin partiledning.

– Jag har fortfarande inte riktigt smält vad vi faktiskt beslutat om. Vi får väl analysera det här i partistyrelsen. Slutligen är det ju så att partistyrelsen ska godkänna de beslut som fattas här, säger partiledaren Jimmie Åkesson efter omröstningen.

Andra beslut på kommunkonferensen var att Sverigedemokraterna vill införa dialekt som skolämne och ge gammeldansen en framträdande plats i kommunala kulturskolor.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".