Dominique Strauss-Kahn

IMF-chef kritiseras men behåller jobbet

Internationella Valutafonden IMF:s styrelse kritiserar sin chef, fransmannen Dominique Strauss-Kahn för en affär med en anställd. Dock frias han från anklagelser om bland annat maktmissbruk och får behålla sitt jobb.

IMF:s styrelse tycker att deras IMF-chefen Domnique Strauss- Kahn agerat med sällsynt dåligt omdöme och att den korta kärleksaffären med en anställd är beklaglig och att många av övriga anställda på valutafonden inte alls är nöjda med hur deras chef har agerat.

Däremot anser styrelsen att den oberoende rapport om händelsen som lagts fram av en utomstående juristfirma, som visserligen bekräftar att affären ägt rumt, inte innehåller några bevis för att Strauss-Kahn skulle ha missbrukat sin ställning eller på ett otillbörligt sätt ha favoriserat den anställde genom att se till att hon fick arbete någon annanstans eller tvingat henne från valutafonden för att tysta ner affären.

Fransmannen kom också med ett skriftligt uttalande under lördagen där han uttryckte sin tacksamhet över styrelsens beslut och där han också själv erkände att han hade agerat med dåligt omdöme.

Hela uppståndelsen kring affären kommer i en känsligt och mycket hektiskt läge för IMF som är mitt uppe i hanterandet av den internationella kreditkrisen.

Problem kring chefers förtroende har också funnits på Världsbanken. Bara för ett år sedan tvingades tidigare chefen där, amerikanen Paul Wolfowitz, från sitt ämbete efter att det uppdagats att han på ett felaktigt sätt befordrat sin partner.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".