Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbanken väntas sänka räntan

När Riksbanken senare i veckan sammanträder för att besluta om sin viktigaste styrränta, reporäntan, ska ändras eller inte, är det under ett ganska stort förväntningstryck från både marknad och politik och hushåll, säger till EkonomiEkot Mats Kinnwall som är makroekonomisk analytiker på Handelsbanken.
När två av Riksbankens vicechefer inom loppet av en vecka i offentliga sammanhang har talat om en svagare konjunkturutveckling som dämpar inflationstrycket och därmed ger utrymme för en mer expansiv penningspolitik, ja då har nästan alla redan prisat in förväntningarna. Och för att inte hamna i det berömda inmålade hörnet, tycks det som om Riksbanken bara kan fatta ett beslut, nämligen en sänkning. Majoriteten av tillfrågade analytiker på marknaden både tror och vill att räntan sänks, företag och politiker har nog inget emot det, om sänkningen kan parerara fallande konjunktur och vikande efterfrågan, och även hushållen kan ha särskilda skäl att jubla. Oavsett om man har ett färskt och kanske i mångas tycke alltför lågt nytt löneavtal. Minsta lilla banklån till konsumtion till exempel, i form av en charterresa eller till ombyggnad av sommarstugan, blir billigare. Den stora frågan, vid sidan om själva beslutet, tycks vara med hur mycket reporäntan kommer att sänkas när beslutet offentliggörs på torsdag den 5 juni. Mellan 25 och 50 räntepunkter, eller upp till en halv procentenhet, är grundtipset från dom vanligaste bankekonomerna. Kommunals avslutade strejk kan ha hållit tillbaka en räntesänkning under våren, men nu finns ett avtal och då borde det vara dags. Den andra tillbakahållaren av svenskt utsprung har varit dom höga elpriserna i vinter, som spätt på inflationen rejält. Nu tycks även energipriserna vara på väg ner. Den tredje tillbakahållaren har varit den internationella oron, särskilt kriget i Irak, och dess påverkan på råoljepriset, men även det hotet är borta. Riksbankens ränta ligger idag betydligt över andra centralbankers. I förra veckan sjönk den korta 6-månaders marknadsräntan under 3 procent, och verkar ha etablerat sig där, vilket ger en fingervisning om vad marknaden anser om Riksbankens reporänta, som nu ligger på 3,5 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".