Oljan från utsläpp mot svenska kusten

Oljan som läckt ut från det kinesiska fraktfartyg som sjönk norr om Bornholm i lördags, ligger just nu på svenskt vatten. 140 ton har hittills tagits upp med ca 60 ton finns kvar i havet och Patrik Mattiasson på kustbevakningen befarar att oljan kommer att nå land.
Sex svenska och danska saneringsfartyg arbetar just nu med att ta upp oljan som är kletig. Det underlättar saneringen, men kan innebära problem för fåglar. – Det är nog ett faktum. Vi kan inte ta upp all olja. Det är dumt att tro, säger Dag Broman, professor vid Stockholms universitet Men för fågellivet, kan även små oljeutsläpp, mindre än det här, vara farliga: - De akuta effekterna brukar vara de mest påtagliga och då är det tyvärr fåglarna som drabbas värst. Efter ett tag ser man väldigt lite effekter i naturen efter ett så här begränsat oljeutsläpp, säger Dag Broman, professor vid Stockholms Universitet.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".