Berlusconis stöd har stärkts sedan han kom till makten, trots högljudda protester. Foto: Alessandra Tarantino/Scanpix.

Berlusconi framåt trots stora protester

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi tycks ha stärkt sin ställning efter sex månader vid makten. I de opinionsundersökningar som den vänsterorienterade tidningen La Repubblica gör regelbundet har stödet för Berlusconi stigit från 55 procent i våras till 62 procent nu i oktober. Samtidigt hörs allt högre protester.

På lördagen fick Italiens största oppositionsparti, Demokratiska partiet, hundratusentals italienare ut i massiva demonstrationer.

– Herr premiärminister , Italien är ett land som är antifascistiskt, sa oppositionsledaren Walter Veltroni på lördagen och rev ner starka applåder. Han anklagade Berlusconis regering för att driva Italien mot ökad rasism.

Silvio Berlusconi gjorde i våras i parlamentsvalet invandringen, kopplad till kriminalitet, till ett av sina huvudnummer, det bidrog till att han vann. Nu planerar hans regering bland annat att tvångsförflytta romer, som bor i olagliga läger, till specialbyggda byar. Hanteringen av romerna väcker stark kritik både inom Italien och utomlands. Många är rumäner och alltså EU-medborgare.

Motståndaren Veltroni attackerade på lördagen också den ekonomiska politiken och sa att styra Italien inte är detsamma som att styra ett företag. Den 72-årige Berlusconi har gjort sig till en av Italiens rikaste personer.

Berlusconis starka kontroll över medierna och informationsflödet anses bidra till att hans popularitetssiffror stigit stadigt sedan han tillträdde i våras. Oppositionsledaren Veltroni har hållit en låg och försonlig ton och sett hur det Demokratsika partiets siffror dalat.

Italien har bland de största inkomstklyftorna i Europa, med verkligt fattiga. Hur den ekonomiska krisen hanteras kan komma att påverka Berlusconis ställning.

Regeringens plan att spara in närmare 100 000 tjänster i skolorna och dra in miljarder kronor på universiteten har lett till ockuperade lärosalar, mammor med plakat och lärare som undervisar på gatan.

Oppositionsledaren Veltroni lägger kanske om taktiken för att bekämpa Berlusconis politik efter att på lördagen ha mött hundratusentals jublande anhängare.

Inom EU har Italiens premiärminister hotat att lägga sitt veto mot de 27:s klimatpolitik och plan för att minska koldioxidutsläppen. De 27 innefattar G4-länderna, EU-länderna och några fler ekonomier. I och med finanskrisen har företagen inte pengar till detta, är den italienske regeringschefens argument.

Silvio Berlusconi går också i clinch med andra EU-länder kring relationen till Ryssland. Banden ska stärkas genast, anser han, medan andra gärna avvaktar med tanke på Georgienkonflikten.

Alice Petrén, Rom
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".