Siffran över hur många barn som fått i sig melamin stiger. <br>Foto: Alexander F. Yuan/Scanpix.
KINA

Myndigheterna vill tysta ner mjölkskandal

Från Kina kommer nu nya siffror som visar vidden av mjölkskandalen. Nära var fjärde familj i Peking har gett sina barn mjölk med kemikalien melamin och myndigheterna försöker tysta ner skandalen.

Enligt resultaten av en undersökning som publicerades i en statskontrollerad tidning på söndagen har 74 000 av nästan 308 000 tillfrågade Pekingfamiljer gett sina barn mjölk som visade sig innehålla melamin.

Det tyder på att nästan en fjärdedel av huvudstadens barn är berörda av den matskandal som involverade flera av Kinas allra största och mest välkända mejeriföretag.

Samtidigt meddelade Hongkong att man nu ska börja testa fler sorters mat för Melamin efter det visat sig att en äggprodukt som exporterats till Hongkong innehöll det farliga ämnet, som tillsätts för att lura näringstester att maten innehåller mer protein.

Mjölkskandalen som tilläts komma i dagen först efter att OS var över, är en mycket känslig politisk fråga i Kina. Det märks bland annat på att myndigheterna tidigt slutade med att uppdatera siffrorna över hur många barn som drabbats av hälsoproblem efter att ha druckit bröstmjölksersättning som innehåll industrikemikalien Melamin.

Den senaste siffran som publicerades av hälsomyndigheterna i Kina visade att 53 000 barn i landet tvingats uppsöka sjukhus efter att ha skadats av numera svartlistade mjölkprodukter. Minst fyra barn har dött av akuta njurproblem.

Flera av familjerna vars barn drabbats har ansökt hos domstol för att stämma de skyldiga mjölkföretagen, men hittills har ingen vågat pröva fallen. Advokater som velat försvara offren för mjölkskandalen har också varnats för att bistå dem. Domstolarna i Kina är politiskt styrda, och mjölkskandalen visar tydligt på ett av Kinas allra svåraste problem: rättsosäkerheten.

Myndigheterna har infört strängare kontroller, premiärminister Wen Jiabao har lovat att det inte kommer att hända igen och ansvariga har gripits. Men kommunistpartiet kontrollerar ensamt processen, och vågar varken släppa informationen eller rättvisan fri.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".