Svenska ambassaden i Indonesien stängd efter hot

Den svenska ambassaden i Indonesiens huvudstad Jakarta hålls stängd på grund av hot som riktats mot svenska medborgare och svenska intressen. Det säger ambassadör Harald Sandberg. En kampanj drivs mot Sverige för att ledare för separatisterna i Aceh-provinsen tillåts verka från sin exil i Sverige.
På den svenska ambassaden i Jakarta är beskedet under måndagen att ambassaden hålls stängd tills vidare. Ambassadör Harald Sandberg berättar för Ekot att han i samråd med Utrikesdepartementet i Stockholm tagit beslutet att stänga ambassaden, till att börja med under de två närmaste dagarna. Anledningen är upprepade hot mot svenska medborgare och svenska intressen i Indonesien. Bland annat har specifika hot sänts med e-post till ambassaden. Ambassadör Harald Sandberg berättar också om andra hot som förekommit under de närmaste dagarna. Detta är den senaste drastiska utvecklingen i de allt mer ansträngda relationerna mellan Indonesien och Sverige. Ledare i Sverige Skälet till att den indonesiska regeringen och andra intressen i Indonesien på olika sätt angriper Sverige är att flera ledare för separatiströrelsen Gam i Aceh-provinsen bor och verkar i Sverige. Flera av dessa ledare är svenska medborgare. Indonesien har krävt att Gam-representanterna som finns i Sverige ska utlämnas. Utrikesminister Anna Lindh sa senast i helgen att så länge Gam-ledarna inte bryter mot svensk lag kan Sverige inte vidta några åtgärder mot de här personerna.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".