Oväder ställde maratonlöpare i nöd

I Storbritannien skulle tusentals löpare genomföra ett tvådagarsmaraton i helgen. Men ett ovanligt dramatiskt väder har medfört stora problem och många har fått räddas med helikoptrar.

Mitt i det vackra Lake District, i nordvästra England, skulle den årliga tävlingen hållas. Deltagarna kan välja att springa eller gå olika turer som är som längst upp till åtta mil långa.

2 500 idrottsmän gav sig under dåliga väderförhållanden ut i terrängen under lördagen. Sedan blev vädret ännu sämre.

Det talas om kraftiga vindar, ihållande regn och översvämningar. Det mest dramatiska vädret under tävlingens drygt 40-åriga historia.

Tävlingen blåstes av men då var redan många människor ute och kämpade i ovädret.

En stor räddningsoperation drogs i gång och polisen kallade in helikoptrar som fick börja söka efter människor.

– Det var extremt dåligt väder. De som lyckades söka skydd under natten hade tur och de som fick tillbringa natten ute känner sig nog rätt kalla, säger Curly Crawford vid helikopterdivisionen inom Royal Air Force till brittiska BBC.

Ute betyder alltså att de tältade i det hårda vädret.

Ett 20-tal personer har förts till sjukhus efter att ha fått mindre skador eller blivit nedkylda. Men nu verkar det trots allt som om den dramatiska helgen är över och alla tycks ha kommit tillrätta.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista