Kärvare tider leder till skattehöjningar

Kärvare tider väntar landet kommuner. Och det finns kommuner som tvingats lägga om sin planering sedan prognoserna när det gäller sysselsättningen justerats ned under hösten.

Svalövs kommun i Skåne hade inte planerat något skattehöjning, men nu blir det ändå en höjning med 50 öre, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Karl-Erik Kruse.

– Vårt mål var att ha oförändrad skatt. Vi hade inget som tydde fram till bara några månader sedan att vi inte skulle kunna hålla det målet, säger, Karl-Erik Kruse.

Men nu höjer ni skatten?

– Ja, därför att ett intäktsfall på bara några månader som motsvarar 75 öres utdebitering, samtidigt som vi har kostnadsökningar som också har vanligt ovanlig höga det här året gör att vi hamnar i den situationen.  

Finanskrisen och signalerna om sämre konjunktur har på kort tid förändrad situationen i många kommuner. Särskilt är det prognoser om sysselsättningen som är viktiga, eftersom det påverkar en stor del av skatteintäkterna. Och där har de senaste prognoserna under hösten justerats ned.

Och Svalöv är inte ensamt, Ystad tog en budget i augusti. Nu rivs den upp, säger det moderata kommunalrådet Thomas Lantz.

– Vi har bestämt oss för att helt enkelt se över budgeten och justera den och ta ett nytt beslut i fullmäktige i september månad, säger han.

Vad betyder det att ni ska ta ett nytt beslut?

– Vi ska minska våra kostnader med 20 till 25 miljoner, det är det som rymmer avsättningen i det arbete som nu inleds.

Men kommunernas ekonomiska situation varierar. Ekot har frågan landets 290 kommuner om skatteuttaget nästa år, de allra flesta behåller årets skatt också nästa år. I minst tolv kommuner väntar en skattehöjning.

Men det finns också kommuner som trots signaler om sämre tider kommer att sänka skatten, det gör bland annat Uddevalla, Stockholm och Uppsala. I Västerås sänks skatten med tio öre och det kan behövas i de här tiderna, säger det moderata kommunalrådet Mikael Damsgaard.

– Det är också så att nu när konjunkturen ser att vika så är det också viktigt att medborgarna får behålla lite mer av sina intjänade pengar, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Research
Victoria Gaunitz

victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".