Fängelserna saknar vård för kvinnomisshandlare

De män som döms för brottet grov kvinnofridskränkning får sällan vård som kan få dem att ändra sitt beteende. En av orsakerna är att fängelserna saknar behandlingsformer för män som slår kvinnor.
– Det finns en del men det finns inte så pass utbrett som vi hoppas det ska bli i framtiden, säger Birgitta Persson, handläggare på Kriminalvårdsstyrelen. Få erbjuds vård Om man frågar anstaltscheferna, eller kriminalvårdsinspektörerna, ska alla intagna bli erbjudna vård i form av program. Så är det i teorin. Men bara var fjärde man som Sveriges Radio talat med uppgav att de blivit erbjudna vård för de brott de dömts för. ”Vården är ett skämt” Vanliga kommentarer är ”vården är ett skämt” ”du får en behandlingsplan när du kommer in, sedan ser du den aldrig mer”. Orsakerna till att teori och verklighet inte stämmer överens är flera. En är att många män som dömts anser att de är oskyldiga och alltså varken kan eller vill erbjudas vård. Lågt i kurs Ofta saknas dock program att delta i. Det är långt ifrån säkert att det finns något behandlingsprogram som den intagna hinner slutföra under sin tid på anstalten. Dessutom står kvinnomisshandlare lågt i kurs bland andra fångar och passar kanske inte in i någon behandlingsgrupp. Inga specialanstalter Än så länge finns inte heller några specialanstalter som det till exempel gör för sexualbrottslingar. Birgitta Persson säger att brottet ännu är för nytt för fängelserna. – Våld i nära relation har ju alltid funnits men det har ju uppmärksammats mer de senaste åren och det gör att vi också börjat uppmärksamma.
Olle Svalander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".