Inkomstskillnaderna växer i Italien

I Italien växer klyftan mellan rika och fattiga och inkomstskillnaderna är bland de högsta i Europa, enligt en studie från den internationella samarbetsorganisationen OECD. Många miljoner italienare lever utan marginaler och är helt enkelt fattiga, skriver den katolska frivilligorganisationen Caritas i sin rapport.

– Situationen är kritisk i Italien, mycket svår, säger Liliana Piccirilli.

Hon sitter tillsammans med en väninna i en fönstersmyg vid Piazza Venezia i Rom och vilar benen. De är i 70-årsåldern och säger sig inte ha råd med mycket längre.

– Vi äter till och med mindre, säger den vithåriga kvinnan och menar att Italien har passerat alla gränser och att ingen gör något åt det.

Enligt den katolska organisationen Caritas är ungefär 7 miljoner italienare eller 13 procent av befolkningen helt enkelt fattiga.

De lever på mindre än 5 000 kronor i månaden. Genomsnittslönen i Italien är kanske omkring 12 000 kronor, vilket redan det är tufft med matpriser som stigit fort. En pasta, som för ett år sedan kostade 10 kronor, kostar nu 12,50 till exempel.

Höginkomsttagarna tar hem en stor del av lönekakan och sitter dessutom på närmare hälften av Italiens förmögenheter. 

Den internationella samarbetsorganisation OECD skrev i en rapport häromdagen att Italien ligger på sjätteplats bland de 30 medlemsländerna på listan över störst inkomstskillnader. Turkiet, Mexiko, Portugal, USA och Polen har ännu större, men Sverige, Danmark och även Frankrike betydligt mindre.

Enligt OECD har italienska regeringar under åren stöttat de fattiga med bidrag och boenden, men när jag undrar över premiärminister Berlusconi himlar Liliana Piccirilli med ögonen.

– Berlusconi är rik, konstaterar hon.

Och visst hon har rätt. Han har förmodligen till och med blivit den rikaste mannen i Italien. Men hon litar inte heller på oppositionsledaren Walter Veltroni, utan talar om politikernas enorma förmåner.

Enligt boken Kasten tjänar Italiens politiker mest i hela Europa.

Alice Petrén, Rom
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista