Etiopiska trupper ska lämna Somalia

Under söndagen har företrädare för Somalias övergångsregering och en av de största grupperingarna som strider i Somalia skrivit på andra delen av det fredsavtal, vars första del undertecknades i juni i år. Avtalet ger ett datum för när de etiopiska trupperna som stödjer övergångsregeringen ska börja dras tillbaka.

Avtalet som undertecknades i Djibouti på sändagen säger att eld upphör ska gälla från och med den 5 november och att de etiopiska trupperna ska börja dra sig tillbaka från den 21 november.

Säkerheten i landet ska sedan garanteras av Afrikanska Unionens fredsbevarande styrka till dess att FN-styrkan kommer på plats.

Avtalet har skrivits under av Somalias övergångsregering och Alliansen för Somalias återbefrielse, eller ARS, som är ena delen av en splittrad fraktion av islamister som strider i Somalia.

De etiopiska truppernas närvaro i landet, som stöd till övergångsregeringen, är en nyckelfråga och den andra mer hårdföra fraktionen av ARS har hittills vägrat att delta i fredssamtalen, så länge de etiopiska trupperna finns kvar i landet.

Så länge inte samtliga stridande parter accepterar fredsavtalet kommer dess giltighet att vara ifrågasatt, trots att det har undertecknats i närvaro av FN-representanter.

Även under söndagen har striderna i Somalia har fortsatt och minst 13 personer har dödas, dels kring huvudstaden Mogadishu och kring staden Baidoa.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista