1 av 2
Minneshörnan på ungdomsgården Reaktor i Husby. Foto: Ivan Garcia/SR.
2 av 2
Fotbollstränaren Sangar Vaziri. Foto: Ivan Garcia/SR.

Husbybor saknar reaktioner på knivdåd

Det har gått nio dagar sedan knivdådet på E4:an i nordvästra Stockholm som slutade med en 23-årings död. I stadsdelen Husby där 23-åringen växte upp, är sorgen stor. Många har också svårt att förstå dådet inte väckt några reaktioner utanför Husby.

Sángar Vazíri som var 23-åringens fotbollstränare jämför med manifestationerna efter dödsmisshandeln av 16-åringen Riccardo Campogiani på Kungsholmen i centrala Stockholm för ett år sedan. 

– Det här är exakt samma situation. Folk säger att det som hände Ricardo inte får hända igen, och så händer det igen. Men ingen bryr sig, säger fotbollstränaren Sángar Vazíri.  

– Alla de som var med och kämpat efter det som hände Ricardo, var är de nu? Det den gjode för Ricardo var helt underbart, men nu har det hänt igen. Var är alla nu? 

Den döde 23-åringen var en förebild för många ungdomar i Husby. Han var med och startade den välbesökta ungdomsgården Reactor och han var en skicklig målskytt i stadsdelens fotbollslag Atlético Husby. 

Det förklarar den tunga sorgen efter hans död i det fall som polisen betraktar som ett mord. 

Polisen tror sig veta vad som egentligen hände natten mot lördagen den 20 oktober på E4:an, men berättar inget för att inte äventyra utredningen. Sju unga män sitter häktade och tre har släppts efter förhör. 

Hos de som kände 23-åringen blandas sorg, ilska och vanmakt med besvikelse.  

Förklaringen till varför 23-åringens död inte har fått stadens politiker och kändisar att mobilisera, så som de gjorde förra året när Riccardo Campogiani dödades, är för dem given; fattiga invandrarrika storstadsförorter behandlas annorlunda. 

Som exempel nämner de det faktum att media i början antydde att det handlade om en uppgörelse mellan två kriminella gäng, och att de inblandade var kända för polisen. 

Men den döde 23-åringens enda prick i brottsregistret är en olovlig körning för några år sedan. Han är alltså inte känd för vålds- eller gängrelaterade brott.  

– Han var absolut inte inblandad i något sådant. Det som hände honom kan hända vem som helst. En person som går ut med sina vänner eller sin flickvän kan hamna i krogbråk. Det här kan hända vem som helst, säger tränaren Sángar Vazíri. 

– Men det handlar inte om en gänguppgörelse. Det skriver tidningarna för att de vet att det säljer, säger 23-åringens fotbollstränare Sángar Vazíri. 

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista