FINLAND

Samlingspartiet störst i kommunalval

Söndagens kommunalval i Finland blev en framgång för ett av regeringspartierna, det moderata Samlingspartiet, medan det stora oppositionspartiet Socialdemokraterna tappade många väljare. Samlingspartiet är nu landets största parti.

– Nu ska vi festa. Vi har ju fått ett jättebra resultat så vi kan faktiskt vara nöjda.

Det blev fest i natt för Nina Suomalainen, en av de samlingspartister som på söndagen valdes in i stadsfullmäktige i Helsingfors. I Finland slåss tre ganska jämstarka partier, Samlingspartiet, Centern och Socialdemokraterna om att vara det största.

Den här gången var det Samlingspartiet som vann med drygt 23 procent av väljarna bakom sig. Det är 2 procentenheter fler än vad oppositionspartiet Socialdemokraterna lockade till valurnorna och över 3 procentenheter bättre än vad regeringskollegan Centern lyckades med.

För Centerns ledare statsminister Matti Vanhanen var det här ännu en av flera valförluster och många frågar sig nu hur han tänker hantera den saken. Det kan vara början till slutet för Vanhanen misstänker statsvetaren Göran Djupsund.

– Det är fjärde valet han är med och förlorar. Han är statsminister. Hade han inte varit det hade han åkt redan. Men jag skulle nog säga, med lite tillspetsning, att någon typ av nedräkning för Matti Vanhanen tror jag blir första resultatet av det här. Inte för att jag tror att han går nu, men att det är början, säger statsvetaren Göran Djupsund.  

Men inte bara Matti Vanhanen kan få bekymmer med sitt ledarskap. Det samma gäller Socialdemokraternas nya ledare Jutta Urpilainen som skulle rycka upp partiet efter förra årets katastrofala riksdagsval.

Det gick inte alls. Kräftgången fortsätter, också i partiets kärnområden som till exempel Helsingforsregionen.

Däremot lyckades det populistiska partiet Sannfinländarna på allvar etablera sig i finländsk politik över hela landet.

Partiet gick från nästan ingenting i kommunalvalet för fyra år sedan till att ta hem över fem procent av rösterna. Därmed passerade Sannfinländarna bland andra Svenska Folkpartiet som inte längre lockar ens fem procent av väljarna.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista