Saco: mer betalt för välutbildade i valutanionen

Ett ja till euron kommer att tänja ut lönestrukturen i Sverige. Den som satsar på utbildning kommer att få mer betalt, det hävdar Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef för Sveriges akademikers centralorganisation, Saco.
Saco presenterar under måndagen en ny skrift om EMU. Gunnar Wetterberg anser att Sveriges lönestruktur i dag är för sammanpressad och hoppas att en gemensam valuta kan leda till en förändring. – Får vi en gemensam valuta blir det lättar att jämföra med andra och ute i Europa har man en utbildningspremie som är högre än den är i Sverige. Det skulle uppmuntra fler människor att studera och ta ansvar. Det tror vi vore bra för den svenska tillväxten, säger han. Bättre löner för kvalificerat arbete kommer att uppmuntra fler att förkovra sig och det kommer i sin tur att leda till högre tillväxt, tror Gunnar Wetterberg. I klartext betyder det större lönespridning i Sverige. Är det inte ett provocerande argumnet för euron? – Men det är inte löneklyftor det handlar om utan det är just att vi ska få bättre betalt för utbildning och erfarenheter. Det betyder att vi i större utsträckning kommer vandra genom lönetrappan under hela livet. Problemet i dag är ju att den undersköterska som börjar i lägsta lönegraden har inte många ören mer när hon slutar 30 till 40 år senare, säger Gunnar Wetterberg och fortsätter: – Därför vill vi ha en annan lönestruktur. Vi tror det vore bra. Det ska också vara så att vi måste hitta mekanismer i Sverige så att ingen fastnar i låglönefällor. Men den lönejämförelse som Gunnar Wetterberg hoppas att eurons införande i Sverige kommer att leda till kan ju ske redan idag, något som Gunnar Wetterberg hållermed om: – Det är bara det att det gör man inte. Jag tror vi kommer få se mera av sådana här annonser där utländska företag och förvaltningar annionserar i svenska tidningar med löner i euro. Möjligen kan man säga, även om vi inte blir medlemmar i valutaunionen, att folk kommer lära sig att göra den här jämförelsen ändå. Men genomslaget blir inte lika snabbt, inte heller fördelarna. Skrift inför folkomröstningen om valutaunionen Gunnar Wetterbergs nya skrift om EMU är Sacos bidrag till debatten inför folkomröstningen i höst. Saco har tagit ställning för euron, men kommer inte att driva någon kampanj i frågan. Gunnar Wetterberg försöker beskriva och förklara argumnet mer än än propagera i sin skrift. Själv lutar han dock åt ett ja, men det var inte ett självklart ställningstagande: – Nej, just för att argumenten och resonemangen är så många. Först när jag satte mig ner och försökte systematisera vad som är stort och smått och vart olika tendenser pekar så drogs jag mot ett ja tydligare än vad det varit tidigare, säger Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef för Saco.
Annika Ström-Melin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".