Regeringen granskar psykiatrin efter våldsdåd

Regeringen ska nu granska om det är brister i psykiatrin som kan ligga bakom de senaste våldsdåden i Stockholm. Det gäller vansinnesfärden på Västerlånggatan i helgen och händelsen i Åkeshov nyligen då en man attackerade dem han mötte med ett järnspett.
Helena Silverhielm, medicinalråd på Socialstyrelsen och specialist på psykiatrifrågor är tveksam till att det är så. Samverkan brister – Det är väldigt svårt att säga att två enskilda händelser beror på brister i psykiatrin. Psykiatrin har minskat sina slutenvårdsplatser ganska beskedligt, bara några hundra platser de senaste fem åren och resurser har överförts från psykiatrin till kommunerna. – Vad jag skulle kunna tänka mig som är brister så är det samverkan mellan landstinget och socialtjänsten i kommunerna kring just de här stökiga personerna som ofta har en kombination av psykisk störning och missbruk. Missbruk och psykisk störning – Det är väldigt svårt att få de här patienterna att inse att de behöver behandling både för sitt missbruk och för sin psykiska störning. Trots att mentalsjukhusen har stängt har det totala antalet psykiatriska vårdplatser faktiskt ökat jämfört med för 10-15 år sedan, enligt Helena Silverhielm. Nu finns de inte på sjukhus längre utan i privata vårdhem och kommunala gruppboenden. Där är patienterna fria att ge sig av när de vill. Öka risken för brott Att det finns fler personer med psykiska problem ute i samhället idag kan förstås öka risken för brott även om Helena Silverhielm är tveksam. – Det är fler personer ute i samhället kan man säga men samtidigt får man ställa det i relation till den risken som finns att de begår brott om de är inlåsta. Även inom mentalsjukhusens väggar begicks det ju brott och brottslighet totalt i de grova våldsbrotten, som mord och dråp, har inte ökat. Sett i en trettioårs period ligger vi konstant.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".