Ny sågverksjätte skapas

I dag bildas Sveriges största träindustriföretag - Europas fjärde största i sin bransch. Royal Star heter det nya bolaget åtminstone tills vidare - och det består av sågverk från statliga Sveaskog och sågverk från skogsägarföreningen Mellanskog. Enligt Sveaskogs ordförande, Bo Dockered, är detta första steget i den förändring av sågverksnäringen som det pratats om i flera år.
Det nya bolaget kommer att omsätta fem miljarder kronor per år. Antalet anställda blir omkring femtonhundra i tretton sågverk. Statliga Sveaskog äger hälften av Royal Star, som är arbetsnamnet på det nya bolaget. Resten äger LRF, Skogsägarföreningen Mellanskog och ett antal mindre aktieägare. Den svenska sågverksnäringen har länge varit hårt prövad av dålig lönsamhet. Enligt många bedömare beror det på att det funnits för många små sågverk och att de större skogsföretagen inte varit särskilt intresserade av sågverken utan satsat mer på massaindustrin. I Finland är träindustrin generellt sett betydligt lönsammare än i Sverige - till stor del beror det på de sammanslagningar som skedde där för några år sedan. Och när de svenska företagen har sågat plank och bräder som exporterats för vidareförädling så har de finska motsvarigheterna istället tillverkat högt förädlade träprodukter med betydligt högre marginaler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".