Risk för blodspillan ökar i Zimbabwe

I Zimbabwe har oppositionen manat till landsomfattande protester från för att öka pressen på president Mugabes regim. Men Mugabe hotar att slå tillbaka. Många oppositionsledare har gått under jorden och under måndagen greps den främste av dem, Morgan Tsvangerai, av polis.
Vägspärrar, pansarfordon, armehelikoptrar, tårgas, vattenkanoner, poliser och soldater med splitternya uniformer, beväpnade med automatvapen och batonger. Harare, Zimbabwes lummiga huvudstad, ger ett mycket hotfullt intryck i dag. Regimen är beredd att med alla medel krossa oppositionen. Från universitetsområdet kommer tårgas, liksom i flera av stadens stora fattigförorter. Men inte många människor har vågat sig ut. Studenter som försökte tåga från universitetet mot centrum slogs för en stund sedan skoningslöst tillbaka. En formidabel klappjakt på oppositionsledare har tvingat dessa att gå under jorden och oppositionsledaren Morgan Tsvangerai har hämtats av civilklädda män, Mugabes fruktade hemliga polis. Åtminstone två riksdagsledamöter från oppositionspartiet har arresterats. Brist på allt Situationen i Zimbabwe är desperat. Det finns ingen mat, ingen bensin. Det råder brist på allt. Inflationen är snart uppe i 300 procent. Sju av tio är arbetslösa. I slutet av förra veckan när löner och pensioner skulle betalas ut så tog pengarna slut. Utanför varje bank, varje bankomat köade tusentals människor. Riksbankschefen fick i fredags sparken för att han inte tryckt tillräckligt med pengar fort nog. De närmaste dagarna kommer att bli en kraftmätning mellan Robert Mugabes regim och oppositionspartiet MDC. Det är utan tvekan den största utmaningen mot Mugabes 23-åriga styre. Om människor kommer gå ut och demonstrera eller om Mugabes maktapparat med sina brutala metoder kommer att skrämma till underkastelse är ännu så länge oklart. Risk för stor blodspillan MDC har tidigare varit ovilligt att uppmana till gatuprotester. Risken att blodspillan ska bli stor är mycket stor. Men situationen i landet har förvärrats till den grad att människor i dag är desperata och trycket på MDC att agera har växt. Om protesterna blir omfattande så kommer MDC att stärkas och Robert Mugabe och hans partiapparat ZANU-pf att försvagas. Trycket på Mugabe att avgå kommer att öka, också från hans innersta krets. Men, om regimen kommer att framstå som segrare efter denna vecka, så kommer MDC att framstå som mycket försvagat.
Marianne Kihlberg, Johannesburg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".