Bush i samtal med Kinas president

Under G8-mötet i franska Evian har USA:s president George Bush haft enskilda samtal med några av ledarna på plats. Givetvis pratade Bush med värden för mötet, Frankrikes president Jacques Chirac, och han hade också ett långt samtal med Kinas president Hu Jintao.
Nordkorea och kärnvapenhotet därifrån var ämnet mellan ledarna för stormakterna USA och Kina. De enades om att Nordkorea verkligen utgör ett starkt hot mot världsfreden men att det måste lösas med fredliga medel, en inmarsch som i Irak är inte önskvärd. Diplomati är signaler så de 75 minuter som George W Bush fick med Hu Jintao visar vikten av denna fråga. Det var sannolikt Bush som sökte upp Jintao och inte tvärtom. Spänt läge Under detta långa samtal tog de inte upp frågan om ländernas valutor. Önskemålen om att Kina ska skriva upp sin valuta så att det bättre avspeglar handelsförhållandena. Läget mellan Nordkorea och Sydkorea är spänt och också Japan har i dagarna uttryckt oro för säkerheten i regionen. Nervös Chirac George W Bush och Jacques Chirac har också samtalat på egen hand men betydligt kortare tid. Den korta presskonferensen gav skenet av en lugn, säker Bush medan Chirac skrattade lite nervöst. Han har förmodligen inte lyckats få med Frankrike som önskats i återuppbyggnaden av Irak. De talade också Mellanöstern dit Bush snart hastar vidare. Samtalen här sker samtidigt som protesterna mot hela G8-mötet i Genève ungefär fem mil bort. Natten till måndagen var det rejäla gatustrider med tårgas, gummikulor och vattenkanoner. 32 personer är gripna och 7 skadade varav 2 poliser. Demonstranterna hotar med att upprepa detta i natt igen.
Alice Petrén, Evian
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".