Inget tidsbestämt straff för Mattias Flink

Den livstidsdömde Mattias Flink får stanna i fängelse efter ett beslut i Göta hovrätt på måndagen. Flink hade ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men hovrätten fastställer nu tingsrättens avslag från början av september.

Den brottslighet som Flink dömts för har enligt hovrätten ett straffvärde som överstiger 24 år.

I en vägledande dom i våras slog Högsta domstolen fast att ett livstidsstraff vid särskilt försvårande omständigheter kan bestämmas till som mest 24 år. Den faktor som ska väga tyngst när man tidsbestämmer ett livstidsstraff ska vara att det finns en ”konkret och beaktansvärd risk” att den dömde återfaller i allvarlig brottslighet alltså en så kallad farlighetsbedömning.

Mattias Flink har skött sig prickfritt i fängelset och enligt Rättsmedicinalverket är risken att han skulle återfalla i brott var låg.

Men Göta hovrätt anser att straffvärdet för hans brott måste leda till ett längre straff än 24 år. HD:s dom utgör inget hinder för detta skriver hovrätten.

Göta hovrätts beslut kommer att överklagas till HD, säger Flinks advokat Johan Eriksson till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista