Stort IMF-lån till krisens Ukraina

Internationella valutafonden, IMF, beviljar ett lån till Ukraina på 16,5 miljarder dollar under förutsättning att landet omedelbart reformerar sin banksektor. Internationella valutafonden försöker nu agera snabbt i östra Europa för att mildra effekterna av den globala ekonomiska krisen.

Det är det kraftigt fallande världsmarknadspriset på stål, Ukrainas främsta exportnäring, samt en djupdykning för den inhemska valutan hryvnian som har försatt Ukrainas ekonomi i ett extra svårt läge.

Lånet på 16,5 miljarder dollar från Internationella valutafonden, IMF, är avsett att stabilisera banksystemet i Ukraina och stärka investerarnas förtroende för den ukrainska ekonomin.

Hjälppaketet till Ukraina kom till stånd efter det att IMF kommit överens med Ungern om breda ekonomiska reformer i landet, detta som förutsättning för ett stort finansiellt paket. IMF samarbetar med EU och andra institutioner för att lyfta Ungern ur den akuta pågående krisen men än så länge har inga uppgifter kommit om hur stort lånet kommer att bli. Internationella valutafonden väntar nu på att Ungern ska utarbeta de sista detaljerna i sitt reformprogram innan lånet kan bli av.

För Ukrainas del kommer hjälpen utifrån mitt i den politiska kris som lamslagit parlamentet den senaste tiden. Den tidigare regeringskoalitionen har spruckit, nyval är utlyst i december och det är oklart huruvida lagstiftarna kommer att kunna enas om de förändringar inom banksektorn IMF kräver för storlånet.

En särskild arbetsgrupp inom parlamentet ska nu försöka överbrygga motsättningarna mellan partierna för att lösa den akuta ukrainska ekonomiska krisen.

I grannlandet Ryssland håller idag Moskvabörsen stängd och öppnar först i morgon. Det var i fredags aktiehandeln stoppades i Moskva efter ett börsras på 13 procent. I dag anländer Kinas premiärminister Wen Jiabao till Ryssland i samband med ett tre dagar långt ekonomiskt forum länderna emellan. Den kinesiske premiärministern kommer att möta ryska politiker som fortsätter att hävda att den ryska ekonomin är stark och att landet inte befinner sig i kris.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".