Carnegie under luppen igen. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Finansinspektionen nygranskar Carnegie

Uppdaterad 17:00
Finansinspektionen ska granska investmentbanken Carnegie på nytt. Förra året tvingades ledningen avgå och bolaget betala maxbelopp i böter sedan oegentligheter upptäckts. Nu handlar det återigen om att Carnegie kanske har brustist i intern styrning och kontroll.

– Vi överväger att ingripa med en sanktion mot banken med anledning av vdet vi sett, säger FI:s chefsjurist Joakim Schaaf.

Vad är det ni har sett?

– Vi har bland annat tagit upp bankens sätt att hantera sina risker och den interna kontrollen och då särskilt det kreditarrangemang med den stora kreditexponering mot en enskild kund som kom ut i slutet av förra veckan.

– Det är nämligen så att lagstiftningen inte tillåter att man har allt för stora exponeringar mot en och samma kund och i det läget är det viktigt att vi får beskrivet hur man avser att gå vidare med det.

Hos Carnegie uppger man för Ekot att Finansinspektionen varit informerad en längre tid om att en enskild låntagare haft ett riskfylld lån på en miljard, och att det var den summan som blev offentlig i samband med kvartalsrapporten i fredags.

Då reserverade Carnegie just en miljard kronor för att kunna matcha den befarade förlusten. Och idag vände man sig till Riksbanken med en begäran om lån på en miljard, vilket beviljades.

– Vi är ju en varnad bank från föregående år och det är det som gör att Finansinspektionen har en extra bevakning på Carnegie, Andreas Koch hos Carnegie.

Hur kan det komma sig att det upprepas då?

– Det är ju ingenting som är nytt egentligen utan det har funnits i koncernen ett bra tag. Vi har fortfarande en del från vår historia.

Nu har ju Carnegie fått ett stöd på en miljard av Riksbanken vad betyder det för Finansinspektionens granskning?

– Egentligen ingenting. Att man fick det stödet i morse satte lite grann tidsramen för vårt arbet5e och eftersom Riksbanken samråder med oss inför sitt beslut är det också viktigt att Carnegie får del av våra iakttagelser samtidigt. Därför kom vår yttrandeskrivelse num på morgonen till banken, säger Joakim Schaaf.

Det är ju inte första gången ni har anledning att granska Carnegie. Carnegie fick förra året en varning och även ett maxbelopp på 50 miljoner i böter efter en insiderhärva och en optionsskandal där värden blåstes upp och blåstes upp gjorde även bonusarna till ledningen, som senare blev utbytt efter kritik från Finansinspektionen.

– Stämmer. Vi ingrep mot Carnegie för ett år sedan och utfärdade då en varning jämte kraftiga böter och anmärkte dessutom på vd och styrelse.

Det verkar inte ha hjälpt?

– Det är delvis andra omständigheter men det finns vissa gemensamma nämnare, bland annat hur banken har hanterat sina risker i den interna kontrollen.

Men en investmentbank ska ju ta lite risker, kanske mer än andra finansinstitut?

– Det är klart att man ska ta risker i sin verksamhet, men man måste ju hantera dem också. I det här fallet har vi en tydlig lagregel som säger att du inte får lägga alla ägg i samma korg och man får inte ha alltför stor exponering mot en och samma kund och det har man ändå haft, säger Joakim Schaaf, Finansinspektionens chefsjurist.

Senast 3 november ska Carnegie ge svar till Finansinspektionen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".