Carl Erik Stålberg

Swedbank rustar för sämre tider

Swedbank har på måndagen meddelat att den genomför en så kallad nyemission och ger ut nya aktier till ett värde av 12,4 miljarder kronor. Enligt Swedbanks ledning är det ett sätt att stärka banken inför fortsatt oroliga tider, och att få slut på spekulationer.

– Det här syftar till att vi ska ha en starkare position i framtiden och bli en starkare bank och kanske också sänka våra upplåningskostnader, när man får klart för sig hur starkt kapitaliserade vi är, säger Swedbanks styrelseordförande Carl Erik Stålberg.

Swedbanks ordförande Carl Eric Stålberg menar att Swedbank inte har några lönsamhetsproblem i dag. Men nyemissionen, där nya aktier ges ut för drygt 12 miljarder kronor, genomförs för att kunna möta eventuella framtida problem i dessa osäkra tider.

Har Swedbank haft en svårare situation än andra banker på grund av att det har spekulerats så mycket kring situationen?

– Ja, det är klart att man lider alltid av spekulationer och det är de spekulationerna vi vill få bort nu genom att vidta den här kraftfulla åtgärden och bli en av de bättre kapitaliserade bankerna i Europa, säger Carl Erik Stålberg.

Sparbanksstiftelserna är Swedbanks största ägare och en av dem som skjutit till pengar till nyemissionen. Stiftelsernas ordförande Ingrid Dahlberg menar att det finns en anledning till att nyemissionen kommer just nu.

– Nu har regeringen kommit med sitt sparpaket. Nu vet vi det. Dessutom är det ett bra tillfälle att säkra banken just nu. Eftersom det har varit så mycket spekulationer tycker vi att det här är ett utmärkt tillfälle, säger Ingrid Dahlberg.

Swedbanks kunder påverkas inte av nyemissionen. Men alla Swedbanks nuvarande aktieägare får, om de vill, köpa de nya aktierna för 48 kronor per styck.

Folksam är en av dem som köper mest, och ökar sitt ägande i banken, enligt Folksams vd Anders Sundström är det är ett förmånligt pris.

– Vi har, tillsammans med våra rådgivare, gått igenom banken ordentligt och konstaterat att banken är i gott skick, att vi kommer in på en väldigt låg kurs, och vi gör därmed en väldigt bra affär för alla våra sparare. Vi har ju ett långsiktigt perspektiv när vi går in, säger Anders Sundström.

Rodney Alfvén, analyschef på Chevreux Nordic, menar att nyemissionen kommer att göra Swedbanks situation bättre.

– Dels kommer de att bli välkapitaliserade. Det behöver de också vara, därför att alla tecken tyder på att vi går mot en ganska kall och lång midvinter. Nu samlar man i ladorna inför det och det är positivt. Sedan, vad man hoppas också, är att det ska underlätta upplåningen för den svenska verksamheten, när de lånar pengar i sin tur, att det ska bli billigare. Men det är för tidigt att säga, säger Rodney Alfvén.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista