Torskfångst i Östersjön.

OK från EU om ökat torskfiske i Östersjön

EU:s återhämtningsplan gör att torskbeståndet i Östersjön håller på att återhämta. Vid samtalen om fiskekvoter i Bryssel på måndagen var därför EU-länderna överens om att ta upp mera torsk igen, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

– Det har ju utvecklats på ett mycket positivt sätt i den östra delen av Östersjön. Det innebär att den vetenskapliga rådgivningen säger att vi faktiskt kan fiska mer än vad vi har gjort tidigare, säger Eskil Erlandsson.

Att torsken i Östersjön är illa ute har varit ett återkommande tema under många år. Men nu ser det ut att vända, åtminstione i den östra delen av Österjön. Torskkvoterna är sedan några år anpassade till en återhämtningsplan som EU-länderna har kommit överens om.

Dessutom har salthalten i Östersjön varit ovanligt hög en tid, vilket gynnar torsken, och framför allt har EU infört ett effektivt system som innebär att det land vars fiskare fiskar mer än kvoten, helt enkelt året därpå får kvoten sänkt med lika mycket som man fiskade för mycket tidigare.

Den goda tillgången på torsk gör därför att mängden som får fiskas i östra Östersjön ökar med 15 procent. I den västra delen av Östersjön mot Danmark däremot är läget fortsatt bekymmersamt och där minskas den tillåtna mängden, också med 15 procent.

Dessutom väntas fiskeministrarna också fatta beslut om att minska antalet dagar som fiskarna får vara ute och fiska.

Det som enligt Eskil Erlandsson är viktigt för Sverige är att EU-länderna nu håller fast vid principen att öka kvoterna långsamt även om tillgången på fisk är god.

– Vi är överens om att ökningar och minskningar av fisket ska vara plus minus 15 procent och ingenting annat så att det blir en långsiktighet i förvaltningen och att försiktighetsprincipen gäller trots att fisken har ökat väldigt mycket så att det skulle kunna fiskas mer, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista