George Osborne

Tory-politiker backar om rysk donation

I Storbritannien erkänner nu det konservativa partiet Tories ekonomiske talesman George Osborne att han gjort det han anklagas för. Nämligen diskuterat med Rysslands rikaste affärsman om att denne eventuellt skulle skänka pengar till Torypartiet.

– Låt oss vara ärliga, det här såg inte så bra ut och det ångrar jag, säger George Osborne, som vid sidan av David Cameron är en av de främsta företrädarna för det konservativa Tory-partiet.

George Osborne umgicks vid ett par tillfällen under sin semester i somras med Oleg Deripaska, som numera anses vara Rysslands rikaste affärsman och som har gjort sin förmögenhet inom aluminiumbranschen.

En av personerna som var med i somras har uppgett att Osborne diskuterade huruvida Deripaska skulle skänka motsvarande cirka 600 000 kronor till Tories. Något som skulle betraktas som olagligt, eftersom de brittiska partierna inte får ta emot pengar från utlänningar.

George Osborne hävdar att han inte försökte övertyga Deripaska om att skänka pengar, men att ämnet kom upp. Nu vill han lära av sitt misstag, säger han.

– Jag har ändrat mitt agerande när det gäller fund-rasing, att samla in pengar. Jag kommer inte att diskutera enskilda donationer med enskilda personer, säger Osborne.

Förmodligen väntar nu ytterligare kritik gentemot George Osborne samtidigt som den tidigare EU-kommissionären och numera näringslivsministern inom Labourregeringen, Peter Mandelson också är starkt ifrågasatt. Det de båda har gemensamt är just att de har umgåtts med ryssen Oleg Deripaska.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista