Kongo-Kinshasa

Stenkastning mot FN-högkvarter i Goma

I östra Kongo-Kinshasa har striderna tilltagit under de senaste dagarna. Människor i området riktar sin ilska mot FN:s, som man tycker, bristfälliga skydd av civilbefolkningen.

I provinshuvudstaden Goma har tusentals människor under måndagen protesterat utanför FN:s högkvarter genom att kasta sten från bilar och motorcyklar. Det berättar Ulrika Blom på norska Flyktinghjelpen från Goma.

– Stämningen i Goma är väldigt spänd. Man har haft attacker mot FN:s högkvarter med människor på motorcyklar och i bilar som har kastat sten. Enligt rapporter har flera civila dödats, säger Ulrika Blom.

Dagens protest var en av de hittills mest våldsamma mot det man anser är FN:s bristfälliga skydd av befolkningen i östra Kongo.

Protesten kommer efter de senaste dagarnas strider, då general Laurent Nkundas armé återtog en militärbas i nationalparken Virunga. Det gjorde att huvudvägen mellan nationalparken och provinshuvudstaden Goma stängdes av och flera byar isolerades.

Trots det fredsavtal som skrevs under i januari, har Laurent Nkundas armé, som påstås ha stöd av milis från grannlandet Rwanda, fortsatt striderna mot den kongolesiska armén och striderna har tilltagit sen slutet av augusti.

Under hot om en attack även mot Goma, är nu FN-styrkan utplacerad i och kring staden.

Men människor i östra Kongo är krigströtta. Varje gång strider bryter ut, så börjar flyktingströmmarna på nytt, berättar Ulrika Blom.

– Det är en miljon flyktingar bara i den här provinsen och väldigt svårt att komma ut med hjälpsändningar. Det gör att de civila är de som har drabbats hårdast, säger Ulrika Blom.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista