Enligt försäkringskassan höjs inkomstpensionen med fyra och en halv procent nästa år. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Höjda pensioner äts upp av inflationen

Pensionerna kommer att höjas rekordmycket nästa år. Det meddelar försäkringskassan regeringen i dag, tisdag. Men om man drar bort prishöjningarna blir det i praktiken inte mycket extra i plånboken för pensionärerna.

Annika Sundén, pensionschef på Försäkringskassan säger att höjningen är relativt kraftig.

– Det blir högre än vad det har varit tidigare år, säger Annika Sundén.

Det handlar om inkomstpensionen, ATP som det hette förr. Försäkringskassan har räknat ut att inkomstpensionen ska höjas med fyra och en halv procent nästa år. Höjningen berör mer än en och en halv miljon pensionärer.

För en pensionär med 12 000 kronor i månaden, en mycket vanlig inkomst, betyder det 540 kronor mera i månaden före skatt.

En ovanligt stor höjning alltså, men ändå är det knappast bingo för pensionärerna. Priserna stiger ju också. Vissa år betyder höjningarna av pensionen verkligen höjd standard för pensionärerna, det vill säga att det finns pengar kvar när man dragit bort prisökningarna.

Så blir det knappast nästa år. Om man drar bort den inflation som statistiska centralbyrån utgår från blir enligt Försäkringskassan bara ett par tior kvar av höjningen.

– Det är en liten förstärkning av köpkraften men den är ungefär 0,1 procent, säger Annika Sundén.

Så det är ytterst lite?

– Det är lite, säger Annika Sundén.

Vännerna och pensionärerna Anja-Rita Ersson och Margareta Jacobsson, på ett café i Stockholm, är inte imponerade av höjningen.

– Det blir ju ingenting kvar då när de ska höja pensionen när matpriserna har blivit höga och allt annat också.

Vad tycker du om det?

– Det tycker jag inte om.

– Det skulle behöva höjas dubbelt så mycket egentligen om det skulle gå jämt ut. Jag tycker inte alls om det.

Finanskrisen och den dykande konjunkturen har ännu inte drabbat inkomstpensionerna. Men 2010 kan det bli sämre för pensionärerna, då kan pensionerna hållas nere av krisen. Hur det blir avgör försäkringskassan i mars.

– De sämre tiderna och den finansiella oron, om det får effekt så får det först effekt 2010, säger Annika Sundén.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista