En SK 60 startar på F 21 i Luleå. Foto: Jens Bäckström/Scanpix.

Regeringen oenig om försvaret

Beskeden om försvarets framtid kan skjutas upp igen, trots oron som finns om vilka förband som ska läggas ner. Regeringen har svårt att enas om en proposition, eftersom folkpartiet vill ha mer fokus på försvaret av Sverige än de andra partierna, erfar Ekot.

I början av hösten sköt regeringen fram sin proposition om försvarets framtida utformning från december till februari-mars. Ett skäl var att det behövdes en fördjupad analys av det säkerhetspolitiska läget efter kriget mellan Ryssland och Georgien.

En annan orsak var att regeringen inte lyckats formulera ett planeringsunderlag till Försvarsmakten, ett dokument som innehåller en mängd frågor till Försvarsmakten om hur försvaret bör utformas. Och Försvarsmaktens svar är ett viktigt underlag när regeringen till slut skriver sin proposition.

Planeringsunderlaget skulle ha lämnats tidigt i somras, sen i början av hösten. Men försvaret väntar fortfarande på det. Enligt uppgift till Ekot beror förseningen på att regeringspartierna inte kunnat enas då folkpartiet vill mer fokus på försvarets förmåga att försvara Sverige.

Kristdemokraternas försvarspolitiker Elsemarie Lindgren är irriterad.

– Vi är fyra partier i alliansen och vi måste kunna komma överens om den inriktning vi ska ha. Om folkpartiet har några andra idéer så borde det ha kommit fram tidigare, säger Elsemarie Lindgren.

Flera borgerliga politiker tror nu att propositionen försenas ännu mer då Försvarsmakten behöver tre månader för att svara om det ska bli genomtänkt. Då dröjer det till långt efter jul innan regeringen får sitt svar och kort om tid innan propositionen ska lämnas i februari-mars.

Försvarets strategichef Jörgen Ericsson tycker att det är viktigt att försvaret får tid på sig att svara.

– Det är viktigt med hänsyn till kvaliteten i det arbete vi ska genomföra. Ju bättre kvalitet vi kan erbjuda i vårt underlag desto bättre blir förhoppningsvis propositionen, säger Jörgen Ericsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".