Ombud kan hjälpa psykiskt sjuka till rätt vård

Personliga ombud skulle kunna förhindra att psykiskt funktionshindrade inte får rätt vård. Det är något som kan ha hänt vid de senaste våldsdåden i Stockholm. De cirka 200 ombud som finns räcker inte alls, säger Tommy Björkman vid Lunds universitet.
– Uppslattningsvis mellan 10 000 och 14 000 människor i det här landet skulle kunna vara i behov av ett personligt ombud. Många är isolerade och många saknar sysselsättning, säger Tommy Björkman. I samband med psykiatrireformen på 90-talet beslutades om försök med personliga ombud för psykiskt funktionshindrade. De ska företräda sina klienter gentemot samhället och hjälpa dem i kontakter med arbetsförmedling och försäkringskassa och hjälpa dem att få den vård och det stöd de har rätt till. Försöket var lyckat, visar forskningen i Lund. Behovet av slutenvård minskade kraftigt. De psykiskt funktionshindrade fick bättre hjälp än vad de tyckte att de fick tidigare och har slussats in i samhället bättre. De personliga ombuden är också nöjda. Äntligen får vi se personerna som individer, har de sagt till Tommy Björkman under forskningens gång. Samordning allt viktigare Sedan mentalsjukhusen las ner och vården spreds på flera huvudmän, landsting, kommuner och privata vårdhem, har samordningen blivit allt viktigare och personliga ombud kan förhindra att människor med psykiska problem faller mellan stolarna. Tommy Björkman tror också att en ökad satsning på personliga ombud skulle kunnaminska risken för vansinnesdåd liknande de som nyligen genomförts i Stockholm. – Har man en regelbunden kontakt med många av de här människorna så kan man ju fånga dem tidigare när de mår sämre. Det är helt klart. I den mån det inte finns så kan man förmedla en kontakt till psykiatrin. På så vis kan man tänka sig att olika brott kan förhindras, säger Tommy Björkman, doktor i medicinsk vetenskap.
Gunilla Österlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".