Runt 10 000 människor bor på hustaken för att undkomma leran. Foto: Ariana Cubillos/Scanpix.

Svår situation på Haiti efter orkanerna

Befolkningen på Haiti lider svårt av sviterna efter de stora orkanerna som svepte över ön för snart två månader sedan. De nödrop på hjälp som gick ut över världen har ekat tomt. FN gick ut med en begäran om motsvarande drygt 850 miljoner kronor men hittills har bara knappt 160 miljoner kommit in till Haiti.

Haitierna har det mycket svårt, säger Max Cosci, landansvarig för Läkare utan gränser på Haiti.

Situationen blir värre för varje vecka som går, de behöver snabbt få hjälp med tak över huvudet och allt annat för att komma tillbaka till ett så normalt liv som möjligt, säger Max Cosci från Haiti.

Det är nu snart två månader sedan som de fyra orkanerna i snabb följd gick rakt över Haiti och det var framförallt staden Gonaives med 200 000 innevånare som drabbades värst. Vattenmassorna har nu dragit sig tillbaka men staden är mer eller mindre täckt med lera.

Lertäcket är mellan en halv till en meter i staden och ännu efter två månader så finns det ingen annanstans att bo än på hustaken. Runt 10 000 människor bor så. Andra har gjort sig bräckliga skjul med hjälp av träbitar och tygbitar. Värst är det för barnen, säger Max Cosci.

Vi har sett att allt fler barn svälter, framförallt de runt femårsåldern.

Kvinnan skriker när hon trycks in i taggtråden som ligger som en rulle mellan den stora människomassan som vill komma åt några av de rissäckar som hjälparbetarna lassar av lastbilen i Gonaives. Taggtråden finns där för att inte hjälparbetarna ska bli överfallna av de hungriga och desperata människorna.

Vissa dagar har man inte kunnat köra ut hjälpen, av rädsla för att både de hjälpsökanden och hjälparbetarna ska krossas under den desperata massan, berättar Max Cosci från Haiti.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista