Mike Gravel
Amerikansk senator:

"Näste president tar över bankrutt land"

En vecka före USA:s nästa presidentval leder demokraternas kandidat Barack Obama alla stora opinionsundersökningar. Obamas slogan har varit ”förändring”, men frågan är vad han egentligen kommer att kunna förändra, med den usla ekonomi han får med sig om han blir vald.

Det säger den förre demokratiske senatorn Mike Gravel som talade vid Lunds studentafton på måndagskvällen.

– USA har större militärutgifter än hela den övriga världen tillsammans och vi är bankrutt, säger Mike Gravel.

Problem som väntar näste president är USA:s militärutgifter, ett skolsystem och sjukvård i förfall och en nedsliten infrastruktur i ett land som inte har några pengar, säger 78-årige senator Mike Gravel som är ute på en föreläsningsturné med besök i Lund, London och Dublin.

Folk som är trötta på president George Bush och kriget i Irak ställer stora förhoppningar till demokraten Barack Obama, men kom ihåg att demokraterna är lika mycket ett krigsparti som det republikanska partiet, säger han.

– Demokraterna förde oss in i Vietnamkriget och möjliggjorde invasionen av Irak, säger Mike Gravel.

Han är inte längre politiskt aktiv men har verkat under sju olika presidenter och han kallar, trots sin kritik av det demokratiska partiet, Barack Obamas presidentvalskampanj för historisk.

– Det unika med Barack Obamas kampanj är att han själv byggt den från grunden, han är inte handplockad av någon annan. Den skillnad omvärlden kommer att se i amerikansk utrikespolitik med Barack Obama som president är möjligtvis en större vilja till dialog och en kompetentare administration, säger Mike Gravel.

Med en vecka kvar till det amerikanska presidentvalet tror den förre demokratiske senatorn Mike Gravel att det krävs ett ingripande från högre makter för att republikanernas kandidat John McCain skall kunna vända opinionen.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista