USA

Tjänstemän bekräftar Syrienattack

Amerikanska regeringstjänstemän bekräftar att USA har anfallit mål inne i Syrien. Enligt de amerikanska uppgifterna ska en ledande vapensmugglare ha dödats. Men Vita Huset har inte kommenterat attacken.

Amerikanska styrkor genomförde en attack inne i Syrien, det bekräftar tjänstemän inom den amerikanska administrationen enligt flera medier, bland annat CNN och New York Times.

De amerikanska styrkorna slog till i söndags och dödade en man som beskrivs som ledare för en smuggelliga lierad med terrornätverket al-Qaida. Ledaren anklagas av USA för att systematiskt slussa in terrorister och smuggla in vapen och pengar från Syrien till Irak.

Enligt uppgifter till New York Times deltog runt 20 amerikanska kommandosoldater i attacken inne på syriskt territorium i söndags eftermiddag, de amerikanska militärhelikoptrarna landade i byn al Sukhariah i Syrien, nära den irakiska gränsen, och öppnade eld. Enligt syriska uppgifter dödades åtta personer.

Syriens regering har protesterat kraftigt mot attacken och kräver en förklaring från USA innan man beslutar om händelsen ska dras inför FN:s säkerhetsråd.

Men såväl president George Bush som det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon har mött uppgifterna med total tystnad, och har varken bekräftat eller förnekat att en attack i Syrien har ägt rum.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".