Indonesien sänder delegation till Stockholm

Under eftermiddagen kallades för andra gången på några timmar Harald Sandberg, Sveriges ambassadör i Jakarta till det indonesiska utrikesdepartementet. Nedtonade diplomatiska relationer låg i luften.
Den indonesiska regeringen hade just avslutat ett möte när ambassadören kallades till departementet. Men budet från utrikesminister Hassan Wirayuda var att Indonesien ännu inte tar till så drastiska åtgärder. Konflikten gäller de ledare för separatiströrelsen Gam i den indonesiska Aceh-provinsen som bor och verkar i Sverige och som är svenska medborgare. Indonesien kräver att de utlämnas. Beskedet från regeringen i Jakarta var att Indonesien önskar sända en delegation till Stockholm för att åter uppvakta den svenska regeringen. Delegationen som mer eller mindre omgående beger sig till Stockholm ska ledas av den förre utrikesministern Ali Alatas och ska också innehålla poliser och experter från underrättelsetjänsten. Utlovar bevis om terrorhandlingar De kommer att ha med sig vad som Indonesiens säkerhetsminister Susilo Bambang Yudhoyono beskriver som bevis för att Gam-ledarna i svensk exil begår terrorhandlingar och brott mot Indonesiens säkerhet. För några veckor sedan var samme tidigare utrikesminister Ali Alatas i Stockholm för att försöka få den svenska regeringen att utlämna Gam-ledarna. Hans resa då var förgäves, eftersom svensk polis inte funnit att Indonesien-svenskarna skulle ha brutit mot svansk lag. Sedan dess har relationerna mellan Indonesien och Sverige gradvis försämrats. Undfer måndagen stängdes den svenska ambassaden i Jakarta tills vidare på grund av vad som av ambassaden betecknas som hot mot svenska medborgare och svenska intressen i Indonesien.
Lars Gunnar Erlandon, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".