Våldet i Afghanistan sprider sig norrut

I dag, tisdag, avslutas ett möte mellan företrädare för Afghanistan och Pakistan med målet att försöka minska våldet från talibaner och al-Qaida. Våldet i Afghanistan sprids också till de norra delarna av landet och till huvudstaden Kabul.

En svenskafghansk affärsman säger att situationen är på väg att bli ohållbar:

– När jag var på väg till stan i lördags hörde jag skottlossning, men jag visste inte vad det var, säger den svenskafghanske affärsmannen Djami Ferdous.

Han sörjer sin döde vän sydafrikanen Jason Bresler som med sin kollega sköts ihjäl i Kabul i lördags. Mördaren var de båda männens egen livvakt.

– Fem minuter senare ringde någon och sa att någon blivit skjuten, att det var chefen på DHL i Kabul. Jag blev helt chockad. Än i dag kan jag inte tro att det är sant.

Djami Ferdous träffade Jason Bresler sista gången dagen innan han mördades. Ferdous säger att Bresler var en av hans bästa vänner i Kabul och att de brukade åka motorcykel tillsammans. Polisen tror att de mördade männen, som båda jobbade för det tyska fraktföretaget DHL, kan ha skjutits för att de vägrade släppa igenom försändelser med droger.

Över 90 procent av allt heroin som säljs i världen har sitt ursprung i Afghanistan. Livvakten som sköt dem tog sedan sitt eget liv. Så sent som i förra veckan sköts en brittisk biståndsarbetare ihjäl i Kabul av talibaner. Direkt efter mordet på hans vän lämnade en bedrövad Djami Ferdous Kabul.

– Ärligt talat, jag orkade inte stanna längre efter det som hänt med min vän, med Jason. Det blev för mycket, säger han.

De senaste månaderna har säkerhetsläget stadigt försämrats också i Kabul säger Djami Ferdous, som driver omfattande affärsverksamhet med kontrakt med bland andra amerikanska och afghanska militären. Han representerar bland annat en stor tysk tillverkare av tryckpressar.

När jag träffat Djami Ferdous de senaste åren i Kabul har han alltid varit optimistisk och velat hjälpa till att bygga upp Afghanistan. Nu säger han för första gången att läget börjar bli ohållbart, samtidigt som allt fler tappar tilltron till president Hamid Karzai.

– Han har tappat förtroende, vad folk tycker om honom. Det är ingen som är med honom längre.

När du rör dig runt på stan i Kabul, måste du ha livvakter då?

– Jag har livvakter, men idag är man rädd för livvakterna, för man kan inte lita på dem heller. Man vet inte vem de har anknytning till eller vem de är egentligen.

Djami Ferdous säger att han inte tänker överge Afghanistan. Men när han återvänder kommer han i fortsättningen tvingas bo och jobba inifrån en befäst amerikansk förläggning utanför Kabul. Djami Ferdous säger att det är bra med hjälp utifrån men att afghanerna själva också måste göra mer för att bygga upp sitt land.

– Jag kommer inte att ge upp kampen för Afghanistan. Så länge jag lever kommer jag att kämpa för att det ska bli bra, säger Djami Ferdous.

Nils Horner, Tokyo
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista