Ny icke-politisk styrelse till Sveriges Radio

Sveriges Radio fick på måndagen en ny styrelse. Vid en extra bolagsstämma tillsattes idag fem nya ordinarie ledamöter och en suppleant. Den nya ordföranden Ove Joanson får därmed en ny styrelse som först och främst ska rekrytera en ny verkställande direktör till Sveriges Radio.
Det viktigaste har varit att få fram en kunnig styrelse, säger Sven Christer-Nilsson, ordförande i Sveriges Radios Förvaltningsstiftelse. – Vi har gått efter att skaffa kompetens när det gäller de uppgifter som en styrelse har att arbeta med. Det gäller hantverket hur man jobbar i en styrelse och nu kan alla bidra med de andra egenskaperna de har som företagsekonomi, media, it och teknik, säger Sven-Christer Nilsson. När du säger det här innebär det på något vis att du säger att den tidigare styrelsen inte hade kompetens. – Jag vill inte kommentera det tidigare utan det här är det vi gjort när vi ser framåt, säger han. Ingen politisk koppling Sveriges Radios nya styrelse består till skillnad från tidigare främst av folk från näringslivet. Tidigare fanns partipolitiska kopplingar till ledamöterna men Sven-Christer Nilsson säger att den här gången saknas det. Nya ledamöter är Lars Ilshammar, it-forskare från universitetet i Örebro. John Brattmyr är vd för Folkets Hus och Parker. Tommy Adamsson är före detta vd för klädkedjan Polarn och Pyret. Birgitta Stymne-Göransson är vd för Telefos AB som härstammar från Telia. Vice ordförande från KF Vice ordförande blev den ekonomiska konsulten Elisabeth Ström som varit vice vd för KF Coop Sverige AB. – Jag har erfarenhet av att jobba i större bolag och jag har varit med och drivit ett antal större förändringsprocesser. Jag har rätt mycket erfarenhet och jag tror att det är precis vad Sveriges Radio behöver, säger Elisabet Ström, ny vice ordförande i Sveriges Radios styrelse.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".