Dansk byråkrati kritiseras i samband med utsläppet

Nu kritiserar danska politiker ansvarsfördelningen mellan olika myndigheter och vem som har ansvar för att fatta beslut vid olyckor. Kanske hade olyckan utanför Bornholm fått lindrigare effekter om den svenska kustbevakningen hade fått klartecken från Danmark att dra det skadade kinesiska fartyget till grundare vatten.
Då hade det varit lättare att pumpa över oljan till ett annat fartyg. Den socialdemokratiske danske folketingspolitikern Niels Sindal är missnöjd med de danska sjöfartsmyndigheterna: – Det måste bli en annan organisation, anser Niels Sindal. På olycksplatsen fanns det danska Sjövärnet. Men den har bara ansvar för att rädda liv och sanera. Den svenska kustbevakningen hade också ett fartyg i området och ville dra det kinesiska fartyget till grundare vatten. Men då måste man ha klartecken från Danmark, eftersom detta är danskt vatten och beslutet från den danska sjöfartsstyrelsen dröjde: – Det dröjde tre eller fyra timmar innan man gjorde något. Då hjälper det inte att man har den här byråkratin i Danmark. Då måste man handla direkt, säger Niels Sindal. Den svenska kustbevakningen har internationellt sett unika befogenheter. Räddningsledaren kan fatta beslut på stående fot att rekvirera fartyg eller dra loss eller flytta ett fartyg. I dag vill inte den svenska kustbevakningen kritisera de danska myndigheterna i detta känsliga läge. Men Nils Sindal är desto mer frank i sin kritik. Man har sedan länge diskuterat att ändra konstruktionen av de danska sjöfartsmyndigheterna. Olyckan vid Bornholm understryker problemet, säger han: – Olyckan förstärker min uppfattning att det krävs en kommandostruktur där vi samarbetar med svenska, tyska och polska myndigheter. Vi kan inte bara sitta och vänta på byråkratin, säger socialdemokratiske folketingsledamoten Niels Sindal, som är talesman i sjöfartsfrågor.
Ingrid Gustavsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".