Myndigheter slog ner protester i Zimbabwe

Första dagen av landsomfattande demonstrationer i Zimbabwe började trevande. Det massiva militär och polisuppbådet hade inga svårigheter att slå ned oppositionens demonstrationer.
Dagen började med att oppositionsledaren Morgan Tsvangerai arresterades. Ett massivt pådrag av militär och polis höll huvudstaden Harare och landets andra stad Bulawayo i ett järngrepp. Allt vanligt stadsliv – affärer, banker och arbetsplatser har varit igenbommat. Stan ser ut som om den har förberett sig på en invasion, berättar en kvinna. Företrädare för president Robert Mugabes regim hade redan innan massaktionerna startade idag hotfullt varnat oppositionsanhängare. Många oppositionsaktivister greps under helgen och oppositionspartiet MDC:s ledning har tvingats gå under jorden. Men på flera håll gjordes ansatser till protestmarscher. 6 000 studenter tågade från universitetsområdet i utkanten av Harare mot centrum. Men de kom inte långt förrän dom möttes av tårgas och pansarbilar. Studenterna drevs tillbaka in på universitetet. Ögonvittnen berättar att en grupp studenter tvingades ner på marken och sen spöades med batonger och hemmagjorda piskor. En fotograf från nyhetsbyrån Reuters såg hur omkring 50 människor i centrum, flera av dem kvinnor, fick samma behandling. Och i flera fattigförorter runt om Harare har demonstranter drabbat samman med militär och polis. Oppositionspartiet MDC har manat till en veckas protestaktioner mot president Robert Mugabes regim för att tvinga fram Mugabes avgång. MDC:s partiledare Morgan Tsvangerai har senaste tiden låtit allt mer utmanande och oförsonlig. Tidigare har partiet tvekat att konfrontera regimen. Gatudemonstrationer skulle allt för lätt kunna bli regimens förevändning för att brutalt krossa oppositionen. Men läget i Zimbabwe har så drastiskt försämrats och människor är desperata. Ekonomin har kollapsat, det råder brist på allt, miljoner är hungriga och alla medlingsförsök att få till stånd en politisk lösning, en förhandlingslösning har ignorerats av Mugabe. Oppositionsföreträdare medger att dagens skoningslösa motstånd gör det näst intill omöjligt att fullfölja planerna på gatuprotester. Men man har inte avblåst aktionen.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".