Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LRF-medlemmar vill inte driva ja till EMU-kampanj

Publicerat tisdag 3 juni 2003 kl 05.00
På tisdagen inleder lantbrukarnas riksförbund, LRF, sin stämma i Göteborg. LRF har sedan flera år sagt ja till svenskt medlemskap i EMU, men på stämman kommer arga bönder att kräva att LRF ska ligga lågt i ja-kampanjen.
En av dem som vill att LRF ska ligga lågt är Thomas Magnusson, ordförande i LRF:s regionförbund Syd-Ost med 17 000 medlemmar. Han tänker ta upp EMU-frågan igen på stämman. – Man får väl naturligtvis acceptera det stämmobeslut som är taget, men inte driva frågorna på ett aktivt sätt. Jag tänker inte göra det i alla fall och jag vet många med mig som inte tänker göra det. Skälet till Thomas Magnusson ovilja att driva det ja till EMU som han egentligen vill ha, är att han, som många bönder med honom, är arg över att regeringen inte sänker dieselskatten och håller inte pengar till miljöförbättringar. – Vi litar inte på regeringen Persson. De har lovat oss konkurrensneutralitet i och med att vi gick med i EU. De har inte infriat de löftena. Vi litar inte på att vi får den konkurrensneutralitet som vi måste ha om vi ska ansluta oss till EMU och ha en fast valutakurs. Visserligen har LRF sagt ja till EMU, men enligt Thomas Magnusson, som är regionordförande för 17 000 bönder i Småland och Blekinge, tänker en majoritet av medlemmarna rösta nej till svenskt medlemskap. Han tycker att frågan om konkurrensstöd till bönderna mycket väl kan kopplas ihop med folkomröstningen om EMU och vill inte kalla det utpressning mot regeringen. – Framförallt med tanke på att regeringen inte ställer upp på våra villkor tycker jag att man kan inta en ganska försiktig ställning inför höstens omröstning. Statsminister Göran Persson har ju på senare tid uppmanat centern, som ju säger nej till svenskt EMU-medlemskap, att lyssna på sitt folk bland bönderna och på LRF som vill att Sverige ska gå med i valutaunionen. Thomas Magnusson fnyser åt statsministern. – Han hittar väl snart inga andra argument. Han vet också att om LRF bestämmer sig för att driva en sak är vi ganska framgångsrika om vi hittar de rätta argumenten.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".