Brister i skolhälsovården visar undersökning

Det finns stora brister inom skolhälsovården, och på många håll räcker inte resurserna till för att ge eleverna en bra hälsovård. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny undersökning som har gjorts i nio kommuner.
Det är alldeles för svårt att komma åt skolsköterskan tycker några elever på en skola i Huskvarna. – Om man har skadat sig är hon aldrig där. Om man har ont i huvudet så är man där och knackar. – Hon är bara där på morgonen, typ två timmar. Det kan vara svårt att komma till skolsyster när man behöver snabb hjälp. En orsak är att skolhälsopersonalen ofta tvingas splittra upp sig på många elever och flera skolor. Samtidigt konstaterar undersökningen att behoven bland eleverna ökar inte minst vad det gäller de som mår dåligt av psykosociala skäl. – Man hinner inte alltid ha en uppföljning med dem. Man hinner inte se alla elever. Man önskar att man inte bara delar ut en huvudvärkstablett utan att man frågar hur de har det. Det finns ju många olika orsaker till varför man får huvudvärk. Tyvärr är det så att där är man dålig, man hinner inte. Man kanske redan har en som man håller på med och man kanske ska iväg någonstans, säger Ammi Hylander, skolsköterska i Huskvarna. Vad skulle det krävas för att hinna se alla eleverna? – Jag skulle önska en halvtidstjänst till på den här skolan. Undersökningen som gjorts av Socialstyrelsens tillsynsenhet i Jönköping i nio kommuner och bekräftar bilden av otillräckliga resurser från flera liknande studier tidigare. Men granskningen visar också på stora problem i organisationen, framför allt är ledarskapet otydligt, det finns brister i uppföljningen, hur man rapporterar om felbehandlingar och personalen får inte den kompetensutveckling som behövs. Trots att skolhälsovården kämpar väl utifrån sina förutsättningar riskerar bristerna att gå ut över eleverna i slutändan, säger Margareta Engberg på socialstyrelsen tillsynsenhet. – Det är mycket elever och det är få skolsköterskor, få skolläkare och splittrat på många skolor. Har man inte ett bra system för hur man ska bedriva hälso- och sjukvården är det lätt att det här dagliga där eleverna kommer in till skolsköterskan för olika små och stora problem kan fylla ut dagen ganska fort. Har du ingen bra och tydlig ledning är det svårt att bedriva en organisation och verksamhet på ett bra sätt.
ekots Daniel Rundqvist, Ekot och Jessica Sonelius SR Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".