Lägre omsättning på börsen

På Stockholmsbörsen fortsätter handeln att minska. Hittills i år har omsättningen varit nästan 500 miljarder kronor lägre än under motsvarande period förra året. Men det är inget att oroa sig för, säger Claes Urban Dackberg på Stockholmsbörsen.
I maj i år köptes och såldes det aktier på Stockholmsbörsen till ett sammanlagt värde av 9 miljarder varje dag. Det är i stort sett en tredjedel av toppnoteringarna under rekordåren vid millenieskiftet. Den som gräver djupare i börsstatistiken som kom i dag, ser att omsättningen på Stockholmsbörsen var sammanlagt 900 miljarder under dom fem första månaderna i år och det är omkring 500 miljarder mindre än motsvarande period i fjol. Dom senaste tre åren har ju världens börser backat rejält och ännu så länge syns ingen vändning i sikte. För börsens ägare, OM, är det en klen tröst att antalet köpta och sålda aktier ökat kraftigt i år, för även omn det finns en köpare i andra änden, så beror den höga omsättningen snarast på att folk vill sälja, inte att investerarna står på kö för att få köpa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".