Bush samlar stöd för fredsplan

USA:s president George Bush har inlett sin fredsmäklarresa i Mellanöstern. På tisdagen träffar Bush flera arabiska ledare i egyptiska Sharm el Sheik för att få dem att ställa sig bakom den så kallade färdplanen för fred. Sen träffar han israeler och palestinier.
Det är USA som initierat färdplanen för fred i mellanöstern som stegvis ska resultera i en självständig palestinsk stat 2005. Ryssland, FN och EU har ställt sig bakom det här fredsinitiativet och nu hoppas amerikanerna att också de arabiska ledarna ger sitt oreserverade stöd och vid behov pressar på palestinierna. Men det är bara USA-vänliga länder som möte upp i Sharm el Sheik som till exempel Egypten, Jordanien och Saudiarabien, medan länder som Libyen och Syrien inte är med. Men det viktigaste mötet under president Bush Mellanösternturné är ändå det som ska äga rum i morgon i Akaba i Jordanien. Då ska George Bush möta de båda huvudpersonerna i konflikten: Israels premiärminister Ariel Sharon och palestiniernas premiärminister Mahmoud Abbas. Inför mötet med Bush har de båda premiärministrarna möts två gånger för att försöka hitta någon slags gemensam syn på färdplanen för fred, men det har inte lyckats, inte ännu i varje fall. Däremot har israelerna som varit mycket tveksam till planen gjort en del eftergifter och lättat på palestiniernas reserestriktioner. Men det viktigaste är att israelerna erkänt palestiniernas rätt till en egen självständig stat. Däremot har palestinierna inte velat acceptera Israel som en judisk stat av rädsla för att det för alltid kommer att hindra de palestinska flyktingarna att återvända till sina hem i Israel, ett återvändande som Israel kategoriskt vägrar att gå med på. Just den här konflikten gör att det kan bli svårt för George Bush att få israeler och palestinier att ställa upp bakom en gemensam deklaration vid mötet i Akaba.
Christer Fridén, Aqaba
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".