Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård kritik i USA mot gripanden efter terrordåden

USA:s justitiedepartement får hård kritik i en ny rapport, för hur de hundratals personer som greps efter terrordåden den 11 september behandlades. Rapporten får extra tyngd eftersom den är gjord av departementets egen interne utredare, Glenn Fine.
– Det rådde kaos och osäkerhet efter terrorattackerna, och justitiedepartementet hade en enormt svår uppgift, och vi kan konstatera flera allvarliga problem i behandlingen av de gripna, säger utredaren Glenn Fine, som med sin rapport ger nytt bränsle till den amerikanska rättsäkerhetsdebatten där argument om medborgerliga rättigheter ställs mot vad andra anser nödvändigt i kampen mot terrorism. Efter terrordåden hösten 2001, greps här i USA fler än 760 personer, huvudsakligen araber eller muslimer. Enligt utredningen gjorde den federala polisen FBI inte tillräckligt för att skilja eventuella terroristmisstänkta från de som enbart brutit mot immigrationsreglerna, och stannat längre än deras visum tillät. Myndigheterna höll också många fängslade längre än nödvändigt, flera fick vänta i veckor på att få veta vad de anklagades för, och hade begränsade möjligheter att få hjälp av en advokat. Utsattes för övergrepp Dessutom pekar rapporten på ett antal fall där de gripna utsatts för verbala eller fysiska övergrepp. Vissa saker kan förklaras av de extrema omständigheterna, men inte allt, säger Glenn Fine. Justitiedepartementet avvisar inte slutsatserna i den egna internutredningen, men en talesman säger att man inte kan be om ursäkt eftersom departementet bara arbetat för att skydda den amerikanska allmänheten från nya terrordåd. Drygt 500 av de gripna har redan tvingats lämna USA, eftersom de brutit mot visumreglerna, och enligt justitiedepartementet sitter en handfull fortfarande fängslade. Nyligen anklagade människorättsorganisation Amnesty International den amerikanska regeringen för att bryta mot internationella lagar i behandlingen av de som greps här i USA efter terrordåden och inte minst de 600 som hålls fänglade på Guantanamobasen, een kritik som Vita Huset och den amerikanska utrikesdepartementet precis som tidigare avvfärdar.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".