Privata och offentliga jobb gör kvinnor lika sjuka

Det verkar inte vara någon skillnad på privata och offenliga arbetsplatser när det gäller anställda kvinnors hälsa, enligt en ny studie från LO.
I motsats till tidigare undersökningar visar den att privatanställda kvinnor blir sjuka och skadade på grund av jobbet i lika hög utsträckning som kvinnor inom kommuner och landsting. 4 500 LO-kvinnor har studerats under perioden 1995 till 2002. Att resultatet blir ett annat den här gången beror enligt LO:s utredare troligtvis på skillnad i uppdelning och urval. Till exempel så har kvinnorna delats in i åldersgrupper. Då visar det sig att LO-kvinnor i åldrarna 40 till 49 år inom privat sektor i lika hög grad drabbades av trötthet, krämpor och sjukdomar som har med jobbet att göra, som kvinnor i samma åldrar inom kommun och landsting. Samma gäller de som är mellan 50 och 64 år. Skulle man inte göra någon indelning i åldersgrupper så skulle kvinnorna inom kommun och landsting framstå som sjukare eftersom de i genomsnitt är betydligt äldre och sjukfrånvaron ökar med stigande ålder. Arbetslösa påverkar En annan sak som utmärker den här undersökningen är att alla kvinnor som varit sjukskrivna mer än tre månader har tagits bort. En stor andel av dem, det kan vara så många som 30 procent, är nämligen arbetslösa och hör alltså varken till den privata sektorn eller till den offentliga sektorn och därför skulle det enligt LO:s utredare bli statistiskt fel att ha med dem i undersökningen. Dessutom går det inte att med det faktamaterial som finns tillgängligt i dag att bestämma hur stor andel av de här arbetslösa långtidsjuka som har jobbat i privat sektor och hur många som har varit verksamma inom kommun och landsting. Det finns ytterligare ett skäl till att de långtidssjuka inte ingår – LOs utredare gör nämligen det antagandet att privata företag har svårare än kommuner och landsting att behålla långtidssjukskrivna vid till exempel nedläggningar och personalminskningar. Långtidssjuka skulle därför bli överrepresenterade inom kommun och landsting.
Johan Prane

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".