Carnegiesäte i Stockholm. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Carnegies utsikter fortfarande oklara

Riksbanken har beviljat en utökad lånekredit på fem miljarder kronor till Carnegie. Det var på måndagskvällen efter en kraftig reaktion på marknaden som Carnegie på nytt ansökte om kredit hos Riksbanken, samma dag som man fått besked om ett lån på en miljard från Riksbanken.

– Vi fick en förfrågan i går kväll från Carnegie att utöka den särskilda krediten, och det beslutade direktionen idag att göra, berättar Mattias Persson, chef för avdelningen för finansiell stabilitet hos Riksbanken.

I dag, tisdag, utökades alltså Riksbankens kredit till Carnegie från en miljard till fem miljarder kronor. Finansinspektionen säger att en orsak till att mer pengar plötsligt behövs kan vara att Carnegies kunder till viss del har dragit sig ur efter den kredit som Riksbanken beviljade i går.

Men det dementeras av Carnegies informationschef Andreas Koch.

– Vi har inte fått signaler om att några kreditgivare har minskat sina krediter till oss.

Enligt Andreas Koch berodde Carnegies nya begäran om kredit på marknadens reaktioner i går. Efter att Riksbanken beviljat den första krediten föll aktiekursen med omkring 50 procent.

– Det var helt enkelt en samlad analys. Vi såg vatt det var en väldigt turbulent dag på marknaden i går med aktien som föll kraftigt. Vi tycker att det är viktigt att Riksbanken visar stort förtroende för Carnegie som institution och det visar de också med den utökade krediten, säger Andreas Koch.

Finansmarknadsminister Mats Odell vill inte lägga sig i hur Riksbanken agerar, men han säger samtidigt att Carnegies problem visar att situationen på finansmarknaderna är allvarlig.

– Det visar ju vatt det finns likviditetsproblem och att det också behövs att Riksbanken går in och ger stöd. De har gjort det till en annan bank tidigare. Kaupthing bank Sverige har ju också fått ett sådant här likviditetsstöd. Riksbanken fyller sin funktion och de fattar sina självständiga beslut.

Carnegie är en ledande investmentbank i Norden. Företaget mäklar aktier och agerar även rådgivare vid till exempel stora företagsaffärer. Bolaget är också är en av börsens största aktörer. Riksbanken ser sig helt enkelt tvungen att rädda Carnegie, eftersom deras fall annars skulle få enorma effekter, säger Mattias Persson vid Riksbanken.

– Det skulle kunna ge spridningseffekter och minskat förtroende för andra institut eller andra banker och det skulle på så sätt kunna skada den finansiella stabiliteten i Sverige.

Hur nära en konkurs är Carnegie?

– Det kan jag inte spekulera i. Vår bedömning är ju, tillsammans med Finansinspektionen, att de är solida och att de har en betalningsförmåga, säger Mattias Persson, chef för avdelningen för finansiell stabilitet hos Riksbanken.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista