Burmas oppositionsledare skadad vid gripande

Det kommer uppgifter om att Burmas oppositionsledare, fredspristagaren Aung San Suu Kyi, skadats allvarligt i samband med att hon greps av militärregimen i helgen och fördes till huvudstaden Rangoon. Uppgifterna kommer från burmesiska exilledare.
Uppgifterna om att Aung San Suu Kyi skulle vara allvarligt skadad kommer från The National Coalition Government of the Union of Burma, som betecknar sig som en exilregering. Enligt en talesman för grupperingen skulle den burmesiska oppositionsledaren ha tillfogats en allvarlig huvudskada under en sammanstötning mellan olika grupper i norra Burma. Nyhetsbyrån AP, som under tisdagen vidarebefordrar uppgifterna, har haft kontakt med exilgrupperingen som i sin tur baserar sin information på flera källor inne i Burma. Det var under en resa i norra Burma som Aung San Suu Kyi under veckoslutet greps av den styrande militärregimen och senare fördes till huvudstaden Rangoon. Där finns hon enligt vissa källor nu i ett hus som tillhör militärregimens spionorganisation. Många ledare i oppositionen greps Ytterligare ett tjugotal ledare som tillhör hennes parti, Nationella förbundet för demokrati, greps också under de oroligheter som uppstod i samband med Aung San Suu Kyis resa i norra Burma. Regimtrogna provokatörer störde hennes möten och i fredags skedde en våldsam sammanstötning. Officiellt har regimen medgett att fyra personer dödats och ett femtiotal skadats. Samma källor som gör gällande att Aung San Suu Kyi är svårt skadad påstår att veckohelgens oroligheter skulle ha krävt 70-talet dödsoffer.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".